Οικουμενικός Πατριάρχης σε Βούλγαρους: Θα έρθω μόνο εάν…

Οικουμενικός Πατριάρχης σε Βούλγαρους: Θα έρθω μόνο εάν…

Δύο “προαπαιτούμενα” έθεσε στην Εκκλησία της Βουλγαρίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ως απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν υλοποιηθεί λίγο πριν επισκεφθεί τη χώρα στις αρχές Νοεμβρίου.

Έγκυρες πηγές υποστηρίζουν πως της προγραμματισμένης επίσκεψης του Παναγιωτάτου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, προηγήθηκε εντονότατο παρασκήνιο.

Ο κ. Βαρθολομαίος αρχικά είχε προσκληθεί για να αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας από Πανεπιστημίου της Βουλγαρίας.

Ηταν, ωστόσο, αδύνατο να μην ανταποκριθεί η Εκκλησία της Βουλγαρίας και να παραμείνει αμέτοχη στην έλευση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Έτσι, η Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας, διά του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου προσκάλεσε τον Προκαθήμενο της Μητέρας Εκκλησίας να επισκεφθεί την χώρα επίσημα για πρώτη φορά από την εκλογή του νέου Πατριάρχη.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανταποκρίθηκε θετικά, θέτοντας ωστόσο δύο βασικές προϋποθέσεις απαιτώντας να υλοποιηθούν άμεσα, κατά την επίσκεψη Ιεράρχη της Εκκλησίας της Βουλγαρίας στο Φανάρι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος φέρεται να ζήτησε από τον Μητροπολίτη της Εκκλησίας της Βουλγαρίας που το παρέδωσε την επίσημη πρόσκληση στο Φανάρι τα εξής:

1. Να καταργηθεί ο τίτλος του Επισκόπου ”Αδριανουπόλεως” που έχει Επίσκοπος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Το Φανάρι υποστηρίζει πως τον ίδιο τίτλο κατέχει και ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταργηθεί από άλλες Εκκλησίες.

Το Πατριαρχείο ζητά, ομοίως, να καταργηθούν και τυχόν άλλοι παρόμοιοι τίτλοι που ταυτίζονται με τίτλους που φέρουν αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

2. Να απομακρυνθεί από προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στην Αδριανούπολη το άγαλμα του Ανθίμου Α’, του ιεράρχη της Βουλγαρικής Εκκλησίας που ανακήρυξε το 1872 την αυτοκεφαλία της Βουλγαρικής εξαρχίας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Πατριαρχείου προκαλώντας την εντονότατη αντίδρασή του.

Ο Άνθιμος Α’ ήταν ο ιεράρχης που ζήτησε να ανακηρυχθεί ως αυτοκέφαλη η Βουλγάρικη Εξαρχία που είχε συστηθεί με σουλτανικό φιρμάνι δύο χρόνια νωρίτερα.

Να σημειωθεί πως μετά την ανακήρυξη της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Βουλγαρίας από το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε υπάρξει συγχώρεση του “σχισματικού” (όπως είχε χαρακτηριστεί ο ίδιος και άλλοι Βούλγαροι αρχιερείς από τη Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως) Ανθίμου A’.

Αυτά είναι τα δύο προαπαιτούμενα που έθεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να διατηρηθούν σε καλό επίπεδο οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών.

Ιεράρχες της Εκκλησίας της Βουλγαρίας σχολιάζοντας το θέμα της κατάργησης του τίτλου, ανέφεραν ότι «κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο εάν ο Επίσκοπος και Ηγούμενος της Μονής Ρίλα γίνει Μητροπολίτης, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί από την στιγμή που ο κ. Ευλόγιος έχει αποστείλει επιστολή προ την Σύνοδο και ζητά να μην προαχθεί σε Μητροπολίτη.

Επίσης για το θέμα του αγάλματος οι Ιεράρχες τονίζουν πως “το άγαλμα τοποθετήθηκε στο προαύλιο του Ναού από συλλόγους της Θράκης και όχι από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, άρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα πρέπει να απευθυνθεί στους συλλόγους και όχι στην Εκκλησία.»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έδωσε άδεια στον Επίσκοπο Πολύκαρπο της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, να λειτουργήσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Αδριανούπολη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.