Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος: Ο χριστιανισμός δίνει πραγματική ελευθερία στους λαούς!

Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος: Ο χριστιανισμός δίνει πραγματική ελευθερία στους λαούς!

Ο προκαθήμενος της ρωσικής εκκλησίας μιλώντας σε συνέδριο  για την επαφή της Ρωσίας με τον  χριστιανισμό με την βάπτιση του Ρώσου Πρίγκιπα Βλαδίμηρου λόγω στενών σχέσεων με το Βυζάντιο, τόνισε για μια φορά ακόμη  την ελευθερία  της ορθόδοξης θρησκείας.

Οι Ρώσοι βαπτίστηκαν , λόγω του Αγίου πρίγκιπα Βλαδίμηρου,  δημιουργώντας έναν εντελώς  νέο πολιτισμό, έτσι ώστε η χώρα να δύναται να επιζήσει  , χωρίς να  χρειάζεται να ακολουθήσει οποιεσδήποτε ‘‘εξωτερικές δυνάμεις‘‘, δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος κατά το άνοιγμα του  συνεδρίου των απανταχού Ρώσων  (ARNS) με θέμα » Η κληρονομιά του πρίγκιπα Βλαντιμίρ και η ιστορική μοίρα της Ρωσίας, αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα. »

«Η επιλογή του Αγίου Πρίγκιπα Βλαντιμίρ εν πάση περιπτώσει, δεν ήταν μόνο η« ευρωπαϊκή κατεύθυνση  «ακόμη ούτε και η » Βυζαντινή επιλογή‘‘. Επιπλέον, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι οι Ρώσοι παραιτήθηκαν  από την εθνική και  πολιτιστική ταυτότητα τους . Απλά οι κάτοικοι της τότε ρωσικής αυτοκρατορίας είχαν την δυνατότητα  να ανακαλύψουν τα δώρα και τα ταλέντα τους μέσα στην ‘‘μήτρα‘‘ του  Χριστιανισμού , και να εκφραστούν στην υπηρεσία της καθολικής αλήθειας του Χριστού ,  δημιουργώντας  τον  δικό τους  ξεχωριστό πολιτισμό, » είπε ο Πατριάρχης.

Σύμφωνα με τον ίδιο,  στο σημερινό περιβάλλον στα μέσα ενημέρωσης συχνά ακούγεται η άποψη ότι η επιλογή του Αγίου Βλαδίμηρου ήταν  μια «ευρωπαϊκή επιλογή», κατά  την έννοια του βαπτίσματος των Ρως , και  ότι «μέσα από τον Χριστιανισμό η Ρωσία ανήκει στην Ευρώπη.»

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πιστεύει ότι οι υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι « βαδίζουν σε πολύ λάθος μονοπάτι», επειδή, σύμφωνα με την λογική τους,  η Ρωσία θα πρέπει να ακολουθήσει τους  Ευρωπαίους.

«Η χριστιανική επιλογή  δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε γεωγραφικό εύρος ,  είτε αυτό ονομάζεται  ευρωπαϊκό, είτε ασιατικό . Ο χριστιανικός πολιτισμός δεν μπορεί να ενταχθεί  σε ένα ενιαίο εθνικό πολιτισμό ή ομάδα πολιτισμών . Ο Χριστός ήρθε να σώσει όλη την ανθρωπότητα. Στα κηρύγματα του, οι εντολές του απευθύνονταν  σε όλους τους ανθρώπους που ζουν  στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αμερική, στην Αφρική και αλλού, » είπε ο Ρώσος Πατριάρχης .

Σημείωσε επίσης ότι σήμερα η  «ευρωπαϊκή επιλογή» ακούγεται συχνά », σαν να είναι μια επιλογή προς την κατεύθυνση ενός  ανώτερου και   υψηλότερου πολιτισμό . Στην ουσία όμως πρόκειται για κάτι κατώτερο, ανώριμο, και κυρίως αφερέγγυο, δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλος.!!

«Ως μέρος του χριστιανικού κόσμου έγινε  δυνατή η εμφάνιση διαφορετικών  πολιτισμών, όπως ο  Βυζαντινός , ο πολιτισμός της  Δυτικής Ευρώπης, ο ρωσικός , ο πολιτισμό της Λατινικής Αμερικής.

Διότι  ο Χριστιανισμός  και ο Θεός δίνει σε  κάθε λαό την ευκαιρία να ανακαλύψει  τα ταλέντα του και να μην χάσει  την εθνική  του ταυτότητα.. . Σε αυτή την εξίσωση των διαφόρων λαών από την άποψη αυτή η ποικιλομορφία των πολιτισμών είναι ένας κανόνας , στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η ανωτερότητα η καθαρότητα κανενός πολιτισμού σε σχέση με τους άλλους. Καθώς επίσης η κατανόησή μας προς τον Χριστιανισμό, είναι ένα  χαρακτηριστικό γνώρισμα του πολιτισμού μας », καταλήγει ο ίδιος  .

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ρώσος Πατριάρχης σοφά μίλησε για το θέμα αυτό , αναφέροντας κάτι το οποίο αποτελεί δεδομένο. Κανένας λαός  και πολιτισμός δεν έχει τα πρωτεία  , διότι ο Θεός θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι . Όσο για την Ευρώπη η πτώση είναι πολύ κοντά διότι η ηθική , πνευματική, θρησκευτική, πολιτική και στρατιωτική κατάπτωση την οδηγούν στην λήθη της ιστορίας λίαν συντόμως.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.