ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Πολωνία: Στους τοίχους της Αγίας Σοφίας κλαίνε οι Άγγελοι [φωτό]

Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Πολωνία: Στους τοίχους της Αγίας Σοφίας κλαίνε οι Άγγελοι [φωτό]

Συγκινητική αναφορά στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης έκανε χθες ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Βαρσοβία, κατά την τελετή του καθαγιασμού του θεμέλιου λίθου τού υπό ανέγερση νέου ορθοδόξου ιερού ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας.

Στον λόγο του με αφορμή το γεγονός και, παρά το τσουχτερό κρύο, ο Πατριάρχης τόνισε επανειλημμένα την σημασία του γεγονότος της θεμελίωσης του νέου ναού της Αγίας Σοφίας στο κέντρο της Μητροπόλεως Βαρσοβίας στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ταυτόχρονα βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί και στον πρωτότυπο ναό της Αγίας Σοφίας, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, αναφέροντας χαρακτηριστικά για την μυστική και αόρατη ζωή της Αγίας Σοφίας:

«Η Αγία Σοφία αυτήν την στιγμή δεν είναι μουσείο ούτε τζαμί, αλλά ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι ένας ορθόδοξος ναός, στους τοίχους του οποίου κλαίνε ήσυχα οι άγγελοι και προσφέρουν τις προσευχές τους στον Θεό».

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας τόνισε ότι η οικοδόμηση της νέας εκκλησίας στη Βαρσοβία είναι ένα μεγάλο γεγονός, το οποίο σφραγίζει την επέτειο άλλων σημαντικών γεγονότων, όπως την 25η επέτειο της επανάκτησης της πλήρους κυριαρχίας από την Πολωνία και την 90ή επέτειο από την λήψη της αυτοκεφαλίας από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας. Η ανθρωπότητα σήμερα είναι εμπερίστατη και διαιρεμένη, και χρειάζεται θαυμαστά και ασυνήθιστα γεγονότα, όπως αναμφίβολα είναι η σημερινή εκδήλωση. Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε επίσης ότι «ο Ορθόδοξος ναός, στο σύνολό του, είναι πάντα ένα κλειστό βιβλίο. Κάθε πέτρα, κάθε τμήμα του, μετά την αφιέρωσή του, γίνεται χώρος μεγαλοπρεπούς αγιότητας. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει η τελετή της αφιέρωσης. Είναι ένα μυστήριο που τον ξεχωρίζει από τον κοσμικό χώρο, και τον καθαρίζει με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος, το Οποίο μετατρέπει κάθε μέρος τού ναού σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία Θεοφανείας, Αγίου Όρους, σε Κοσμικό Κέντρο, σε κλίμακα του Ιακώβ».

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε επίσης ιδιαιτέρως τον κύριο αρχιτέκτονα του υπό ανέγερση ναού Ανδρέα Μαρκόβσκι και την Επιτροπή Ανεγέρσεως του Ναού, με επικεφαλής τον πρωτοπρεσβύτερο Αδάμ Siemieniuk και τον διάκονο Μάρκο Łopatiuk, οι οποίοι από την αρχή έχουν αναλάβει στους ώμους τους την επίπονη προσπάθεια για την κατασκευή της Αγίας Σοφίας στη Βαρσοβία.

Ο Μακαριώτατος κατέκλεισε την θεμελίωση της μελλοντικής εκκλησίας με την ευχή: «Είμαστε στην αρχή του δρόμου. Ξεκινάμε το μεγάλο έργο και ζητούμε ο παντοδύναμος Θεός να το συνοδεύει με την ευλογία Του μέχρι την ολοκλήρωσή του».

Στα θεμέλια του ναού τοποθετήθηκαν λείψανα αγίων μαρτύρων, και συγκεκριμένα τίμια λείψανα των νηπίων της Βηθλεέμ που σφαγιάσθηκαν από τον Ηρώδη και του Πολωνού αγίου παιδομάρτυρα Γαβριήλ Zabludowski.

Η τελετή της κατάθεσης του θεμελίου λίθου για την ανέγερση του ναού της Αγίας Σοφίας στη Βαρσοβία έγινε με την παρουσία πολλών μελών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας, όπως οι Αρχιεπίσκοποι Σίμων, Άβελ και Ιάκωβος, και οι Επίσκοποι Γιέρζυ και Παΐσιος, ενώ από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρίσταντο ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ και ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι του Γραφείου του Προέδρου και του Πρωθυπουργού της Πολωνίας, οι δημοτικές αρχές της Βαρσοβίας και οι αρχές της περιοχής Ursynów.

Η νέα εκκλησία της Αγίας Σοφίας είναι μια προσευχή ευχαριστίας προς τους Ορθοδόξους Πολωνούς, που θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό της υπηρεσίας προς τον Θεό και την πατρίδα. Ταυτόχρονα είναι ο δεύτερος ορθόδοξος ιερός ναός που θεμελιώνεται στην χώρα προς τιμήν της Αγίας του Θεού Σοφίας, μετά τον ομώνυμο ναό στο Μπιαλυστόκ, τον οποίο είχε θεμελιώσει ο Πατριάρχης Δημήτριος το 1987.

Η θεμελίωση νέου ναού της Αγίας Σοφίας στην Βαρσοβία έχει σκοπό να τονίσει την πνευματική συγγένεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο είχε αποστείλει πριν από πολλούς αιώνες τους ιεραποστόλους Κύριλλο και Μεθόδιο, στους οποίους οφείλει και η χώρα της Πολωνίας τον εκχριστιανισμό της.

Πηγή φωτογραφιών: www.orthodox.pl

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: Γιώργος Θεοχάρης (agioritikovima.gr)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.