Ο Βαρθολομαίος απαντά στις κατηγορίες περί μεγαλοϊδεατισμού για την Ουκρανία

Ο Βαρθολομαίος απαντά στις κατηγορίες περί μεγαλοϊδεατισμού για την Ουκρανία

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε μήνυμα προς τη Μόσχα και προς πάσα άλλη κατεύθυνση, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον νέο υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο και για Θέματα Θρησκευμάτων Μάρκο Μπόλαρη.

Ο κ. Βαρθολομαίος υπενθύμισε τον συντονιστικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την ευθύνη και την αρμοδιότητα της μητέρας Εκκλησίας να υπηρετεί την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τονίζοντας με νόημα ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσέφερε ακόμη και τμήματα της δικαιοδοσίας του, προκειμένου να δημιουργηθούν αυτοκέφαλες τοπικές Εκκλησίες. Πρόσθεσε δε ότι με την ίδια ευαισθησία το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεχίζει, χωρίς αισθήματα και λόγια υπεροψίας, να διακονεί κάθε πιστό και την Ορθοδοξία.

Στο μεταξύ, οι λεκτικές αντιδράσεις στελεχών του Πατριαρχείου της Μόσχας κατά του Φαναρίου παίρνουν διαστάσεις παραληρήματος. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του πρωθιερέα Βλαντιμίρ Σμάλι, γραμματέα της Θεολογικής Επιτροπής της Αγίας Γραφής του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος κατηγόρησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για «παποκαισαρισμό, μεγαλοϊδεατισμό και προώθηση της ελληνικής εθνικιστικής ιδέας στους κόλπους της Ορθοδοξίας».

Ο Ρώσος κληρικός ισχυρίστηκε ότι η ουκρανική σύγκρουση και η περίπλοκη διεθνής θέση της Ρωσίας επιτρέπουν στην Κωνσταντινούπολη να μεθοδεύσει την αποπομπή του Πατριαρχείου της Μόσχας από την κοινότητα των ορθόδοξων τοπικών Εκκλησιών, στην οποία η Κωνσταντινούπολη θέλει να διαδραματίσει τον ρόλο είτε ενός βυζαντινού αυτοκράτορα είτε ενός ανατολικού Πάπα!

Αυτές οι απόψεις έπονται εξίσου εμπρηστικών δηλώσεων, όπως του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ουδέποτε στο παρελθόν εκκλησιαστικοί παράγοντες του Πατριαρχείου της Μόσχας είχαν διατυπώσει τόσο ακραίες και φανατικά αντιεκκλησιολογικές απόψεις, ενώ αρνητική αίσθηση προκαλεί ο εθνικιστικός τόνος των επίσημων δηλώσεων στελεχών του Πατριαρχείου Μόσχας, που κατηγορούν τις ελληνόφωνες ορθόδοξες Εκκλησίες για ελληνικό εκκλησιαστικό εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.