Ουκρανία: Ο Βαρθολομαίος επανέφερε τον σχισματικό Φιλάρετο -Υφαρπαγή περιουσίας από Ουκρανική Εκκλησία

Ουκρανία: Ο Βαρθολομαίος επανέφερε τον σχισματικό Φιλάρετο  -Υφαρπαγή περιουσίας από Ουκρανική Εκκλησία

Kίνηση η οποία θα προκαλέσει άγρια σύγκρουση μεταξύ Βαρθολομαίου, Κιέβου και Ρωσίας είχαμε πριν λίγο καθώς ο Υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας αφαίρεσε Μοναστήρια της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και συγκεκριμένα τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου και τη Λαύρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ποτσάγιεφ.

Ταυτόχρονα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχωρά κανονικά στην εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία επαναφέροντας τον σχισματικό Πατριάρχη Φιλάρετο στην κανονικότητα της Εκκλησίας!

Εκπρόσωποι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μιλούν για κίνηση η οποία θα προκαλέσει συγκρούσεις ανάμεσα στον λαό καθώς όπως λένε ισοδυναμεί με διώξεις και υφαρπαγή περιουσίας!

Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου είναι το μεγαλύτερο μοναστήρι και από τα κορυφαία Ιερά σεβάσματα της Ουκρανίας και της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Είναι η καθιερωμένη έδρα και η κατοικία του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου.

Ο αρχηγός του αντικανονικού «Πατριαρχείου Κιέβου» Φιλάρετος Ντενισένκο ζητούσε κατ’ επανάληψη την παραχώρηση της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου στην υπ’ αυτόν μερίδα.

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γιουράς, ισχυρίστηκε πως το κάτω τμήμα των μεγαλύτερων Ιερών Μονών της Ουκρανίας, δηλαδή των Λαυρών Σπηλαίων του Κιέβου και Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αποτελεί περιουσία της Πολιτείας και παραχωρήθηκε στην Εκκλησία για 50χρονη ενοίκιαση.

«Οι δύο Λαύρες αποτελούν περιουσία της Πολιτείας…Η Πολιτεία τις έδωσε για ενοίκιαση και είναι προνόμιο των κρατικών οργάνων να αποφασίζουν για την περαιτέρω τύχη τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουράς.

Ερωτηθείς σχετικά με τη μελλοντική «κατοικία του πατριάρχη της αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» μετά την έκδοση Τόμου από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και τη σύσταση μιας «Ενωμένης Εκκλησίας της Ουκρανίας» ο Α. Γιουράς απάντησε χαμογελαστός:

«Για φανταστείτε, οι μοναχοί της Λαύρας των Σπηλαίων μετά από μια ημέρα να έρθουν και να φέρουν τα κλειδιά του μοναστηριού, λέγοντας ότι είχαν σχετικό όραμα που τους είπε να προσχωρήσουν στην ενιαία τοπική Εκκλησία».

Επίσης, έκανε υπαινιγμό για τους μοχλούς πιέσεως, στους οποίους δύναται να καταφύγει η Πολιτεία, προκειμένου να πείσει την αδελφότητα της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου να προσχωρήσει στη νέα εκκλησιαστική οντότητα:

«Εάν διαπιστωθεί ότι η παραχώρηση των Λαυρών για ενοίκιαση έγινε με παραβάσεις, αυτό μπορεί να αποτελέσει βάση για αναθεώρηση του σχετικού συμβουλίου».

Το περασμένο Σεπτέμβριο ο Ηγούμενος της Λαύρας Μητροπολίτης Βύσγκοροντ και Τσερνονπίλ κ. Παύλος ανακοίνωσε τις προθέσεις των Ουκρανών εθνικιστών να αρπάξουν τη Λαύρα και κάλεσε τους πιστούς να εντείνουν τις προσευχές τους για τα ιερά σεβάσματα της Ουκρανίας.

Για τον κίνδυνο καταλήψεως στις 14 Οκτωβρίου των Λαυρών των Σπηλαίων του Κιέβου και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ποτσάγιεφ δήλωσε ο Μητροπολίτης Μπορίσπολ και Μπροβάρυ Αντώνιος.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πιστοί της κανονικής Εκκλησίας θα προστατεύσουν τα ιερά τους.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αντώνιος τόνισε ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας κανείς δεν καλεί σε επίθεση, και γι’ αυτό προειδοποιεί:

«Άνθρωποι, ο Θεός φυλάξοι, μη προχωρείτε σε μια κίνηση η οποία δύναται να οδηγήσει σε σοβαρές συγκρούσεις»

Επίσης η Ιερά Συνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, φέρεται να επανέφερε και τον σχισματικό Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Μαλέτιτς, της λεγόμενης «Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Να αναφερθεί ότι ο Φιλάρετος είχε καταθέσει έκκληση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να θεωρήσει άκυρο το ανάθεμα, υποστηρίζοντας ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας δεν τήρησε την ορθή κανονική διαδικασία και έλαβε αυθαίρετα την απόφασή του.

Μέχρι σήμερα καμία από τις 14 κανονικές Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν έχει κοινωνία με την Εκκλησία του Φιλάρετου Ντενισένκο, ενώ το 1997 του δόθηκε ανάθεμα από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Τέλος να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις εν λόγω πληροφορίες.

Μητροπολίτης Ιλαρίων: Κανένας λόγος αυτοκεφαλίας σε οποιαδήποτε Ουκρανική Εκκλησία

Ξεκάθαρα εναντίον της χορήγησης αυτοκεφαλίας σε οποιαδήποτε εκκλησία της Ουκρανίας τάχθηκε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, σε νέα παρέμβαση του για το φλέγον ζήτημα, το οποίο ταλανίζει το τελευταίο διάστημα την ορθόδοξη εκκλησία.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος χορήγησης της αυτοκεφαλίας σε οποιαδήποτε ουκρανική εκκλησία, διαμήνυσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ και επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Ιλαρίων.

Τόνισε δε, ότι «ακόμη και οι ομάδες αντιφρονούντων, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη νέα αυτοκέφαλη εκκλησία, δεν έχουν ενοποιηθεί ακόμη και δεν έχουν εκφράσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το είδος της εκκλησίας που θα γίνει».

«Για παράδειγμα, ο αρχηγός των αντιφρονούντων, Φιλάρετος Ντενενισένκο, έχει φύγει για τις ΗΠΑ εδώ και τρεις εβδομάδες, και δεν έχει κάνει ακόμη επίσημα αποδεκτή την αποστολή των Έξαρχων από την Κωνσταντινούπολη» τόνισε, παράλληλα.

Και συνέχισε: «Αυτό αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος χορήγησης αυτοκεφαλίας σε οποιονδήποτε στην Ουκρανία τώρα. Οι ουκρανικές αστικές αρχές θα το ήθελαν πολύ, αλλά η αυτοκεφαλία είναι καθαρά εκκλησιαστικός όρος».

Ο Μητροπολίτης, μάλιστα, έσπευσε να προσθέσει τα κάτωθι:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η Ουκρανία, ως ένα κράτος με μακρά αυτοκεφαλία, είναι ένα ανεξάρτητος κράτος. Αλλά η κατάσταση της εκκλησίας θα πρέπει να αποφασιστεί από την ίδια την εκκλησία. Και οι περισσότεροι πιστοί της Ουκρανικής Ορθοδοξίας, οι οποίοι ανήκουν στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν θέλουν καμία αυτοκεφαλία. Δεν ζήτησαν αυτοκεφαλία και δεν θα λάβουν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.