Αίγυπτος: Εορτασμός για τα 100 χρόνια των Αγίων Αναργύρων, παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας

Αίγυπτος: Εορτασμός για τα 100 χρόνια των Αγίων Αναργύρων, παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας

Τον έναν αιώνα ζωής του ναού των Αγίων Αναργύρων, στο παραθαλάσσιο Αμπουκίρ, που συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορία της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, γιόρτασε σήμερα η ελληνική παροικία της πόλης, παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β΄.

Η περιοχή αυτή στην οποία αναγέρθηκε ο ναός ήταν η αρχαία Κάνωπος, αλλά σύμφωνα με την παράδοση μετονομάστηκε σε Αμπουκίρ, από την ένωση των δύο λέξεων «Αμπού Κιρ» (πάτερ Κύρος), καθώς εκεί έζησε ο σημερινός Άγιος της εκκλησίας μας προερχόμενος από την Αλεξάνδρεια τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Θεόδωρος ευχήθηκε υπέρ της ιάσεως όσων πάσχουν από τον κορωνοϊό, ενώ ευχαρίστησε τις Κοινότητες που ήρθαν να τιμήσουν τη μεγάλη επέτειο, και ιδιαιτέρως τον Οικονομικό Επόπτη της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Πάρη Πεφάνη Μακρή, ο οποίος προσφέρθηκε να αναλάβει το κόστος όλης της β΄ φάσης της ανακαίνισης του ιερού ναού, που ήδη ξεκινάει από την επόμενη εβδομάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με συγκίνηση επίσης ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος αναφέρθηκε στον άνθρωπο που δεν υπάρχει πια αλλά ήταν επί δεκαετίες ως ο φύλακας και προστάτης του ναού, τον αείμνηστο γιατρό της περιοχής Περικλή Τσαπάρη, που από τα Ιωάννινα είχε έρθει στο Αμπουκίρ και παράλληλα με την επιχείρησή του, το ονομαστό εστιατόριο «Αμπουκίρ», που φιλοξένησε δεκάδες προσωπικοτήτων, αφιερώθηκε στην ανάδειξη και συντήρηση του ναού, τον οποίον έχουν επισκεφτεί όλοι οι Αλεξανδρινοί που έζησαν στην πόλη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.