ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Meenakshi Amman: Ο αρχαίος ινδουιστικός ναός με τα 33.000 πολύχρωμα αγάλματα [φωτό]

Meenakshi Amman: Ο αρχαίος ινδουιστικός ναός με τα 33.000 πολύχρωμα αγάλματα [φωτό]

Ένας αρχαίος ινδουιστικός ναός, που είναι υποψήφιος για ένα από τα νέα επτά Θαύματα του κόσμου, περιλαμβάνει στο εσωτερικό του τεράστιους πύργους διακοσμημένους με χιλιάδες πολύχρωμα αγάλματα.

Ο ναός Μινακσί Άμαν (Meenakshi Amman Temple), βρίσκεται στην καρδιά της αρχαίας πόλης Μαντουράι (Madurai), στο Ταμίλ Ναντού της Ινδίας. Οι 14 πύργοι του ναού καλύπτονται ο καθένας από πολύχρωμα αγαλματίδια που απεικονίζουν ζώα, θεούς και δαίμονες. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 33.000 γλυπτά. Πρόκειται για θρησκευτικά και μυθολογικά σύμβολα, τα οποία χρονολογούνται πριν από 2.500 χρόνια, όπως και ο ναός.

Αυτή η ιερή περιοχή, για τους ινδουιστές, προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο για τη δεκαήμερη εορτή του γάμου της θεάς Παρβάτι (Parvati) με τον θεό Σίβα (Shiva), που για τους πιστούς αυτής τη θρησκείας θεωρείται «η μεγαλύτερη εκδήλωση στη Γη». καθημερινά προσελκύει 15.000 επισκέπτες, περίπου 25.000 την Παρασκευή, και τα ετήσια έσοδα του ναού 60 εκατ. ρουπίες, περίπου 800.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την αρχαία λογοτεχνία των Ταμίλ, ο ναός χτίστηκε αρχικά 2.500 χρόνια πριν, από τους επιζώντες της χαμένης ηπείρου Κουμαρί Καντάμ (Kumari Kandam), μια μυθολογική ήπειρος σε σχήμα τριγώνου, η οποία κάλυπτε τον Ινδικό Ωκεανό, αγγίζοντας την Αυστραλία, τη Μαδαγασκάρη και την Ινδία. Παρά το γεγονός ότι ύπαρξη αυτής της ηπείρου έχει διαψευσθεί, τα μέλη του κινήματος των Ταμίλ πιστεύουν πως κάποτε ήταν οι κοιτίδα του πολιτισμού τους.

Αλλά πρόκειται για μυθολογία. Στην πραγματικότητα, ο ναός χτίστηκε από Ταμίλ Ινδουιστές και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της 600 π.Χ. Στα 1300, λεηλατήθηκε και καταστράφηκε από τον μουσουλμάνο Μαλίμ Καφούρ (Malik Kafur) σε μια προσπάθεια να διαδώσει το Ισλάμ στην Μαντουράι. 250 χρόνια αργότερα, το 1559, ο ναός ξαναχτίστηκε από τον πρώτο βασιλιά Ναγιάκ (Nayak) της Μαντουράι.

Ο ναός Meenakshi Amman υπάρχει και σήμερα, με τον μεγαλύτερο πύργο του να φτάνει τα 52 μέτρα σε ύψος. Οι υπόλοιποι πύργοι κυμαίνονται από 45 έως 50 μέτρα ύψος. Ήταν στη λίστα με τις 30 υποψηφιότητες για τα «Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου». naos1 naos2 naos3 naos4 naos5 naos7 naos9

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
naos10
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.