Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου

Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου  στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου

Ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε επίσκεψη στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς – Μπίρκεναου. Είναι ο τρίτος συνεχής πάπας που επισκέπτεται το μέρος, όπου οι δυνάμεις του  Αδόλφου Χίτλερ σκότωσαν πάνω από 1 εκατομμύρια ανθρώπους, οι περισσότεροι των οποίων ήταν Εβραίοι.

Ο Πάπας Φραγκίσκος περπάτησε αργά κάτω από την περιβόητη πύλη του στρατοπέδου που αναγράφει το περιβόητο «Arbeit Macht Frei» (= Η Εργασία Απελευθερώνει) και δήλωσε ότι αντί να προβεί σε ομιλία, προτιμά να εκφράσει την λύπη του μέσω της σιωπής και της προσευχής.

Έχει προγραμματιστεί, ο Πάπας Φραγκίσκος να συναντηθεί με 12 επιζώντες που ήταν έγκλειστοι στο στρατόπεδο, που τώρα αποτελεί μουσείο στην μνήμη των θυμάτων.

Περίπου 200 άνθρωποι περίμεναν τον Πάπα στο Μπίρκεναου, μεταξύ τους και μια ομάδα ηλικιωμένων Πολωνών που ρίσκαραν την ζωή τους για να βοηθήσουν και να κρύψουν Εβραίους κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Αρχιραββίνος της Πολωνίας, Michael Schudrich υποστήριξε την επιλογή του Πάπα να παραμείνει σιωπηλός ξατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο στρατόπεδο, δηλώνοντας: «σύχνα άνθρωποι επισκέπτονται το Άουσβιτς και μένουν σιωπηλοί [για τις θηριωδίες] για όλη τους ζωή».

«Αντ’αυτού, μόλις φύγουμε από το Μπίρκεναου πρέπει να περάσουμε την υπόλοιπη ζωή μας φωνάζοντας, ουρλιάζοντας και παλεύοντας ενάντια σε κάθε είδους αδικίας», δήλωσε την Τετάρτη.

Ο Πάπας ταξίδεψε έκανε και τα τρία χιλιόμετρα προς το Μπίρκεναου, το κύρια τοποθεσία εξόντωσης,  ταξιδεύοντας παράλληλα με τις  σιδηροδρομικές γραμμές που κατασκευάστηκαν το 1944 για να μεταφέρονται οι φυλακισμένοι μέσω τρένου κατευθείαν στα κρεματόρια και τους θαλάμους αερίων.

Δείτε τις φωτογραφίες :

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.