ΗΠΑ: Κλήτευση Ρωμαιοκαθολικών επισκοπών για σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων

ΗΠΑ: Κλήτευση Ρωμαιοκαθολικών επισκοπών για σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς, οι εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης κλήτευσαν και τις οκτώ Ρωμαιοκαθολικές επισκοπές της Πολιτείας, όπως έγινε γνωστό σήμερα από πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Οι δικαστικές κλήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας που διεξάγει η ομοσπονδιακή εισαγγελέας Μπάρμπαρα Άντεργουντ για το πώς οι επισκοπές εξέταζαν και ενδεχομένως συγκάλυπταν τις κατηγορίες που βάρυναν του ιερείς.

Η Αρχιεπισκοπή της Νέας Υόρκης σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις αρχές στην έρευνά τους και να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία έχει στη διάθεσή της. “Όχι μόνο παρέχουμε όποια πληροφορία μας ζητηθεί, αλλά μας ενημερώνουν επίσης όταν μαθαίνουν για μια κατηγορία ώστε, ακόμη και αν δεν μπορούν (οι εισαγγελείς) να ασκήσουν διώξεις, μπορούμε εμείς να ερευνήσουμε και να απομακρύνουμε” τον ιερέα για τον οποίο υπάρχουν υπόνοιες, σχολίασε ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, Τζόζεφ Ζουίλινγκ.

Η Άντεργουντ κάλεσε επίσης τα θύματα ή ενδεχόμενους μάρτυρες σεξουαλικών επιθέσεων με δράστες ιερείς να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν για όσα γνωρίζουν. Όσοι έχουν πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με έναν ειδικό τηλεφωνικό αριθμό ή διαδικτυακά, για να διαφυλαχθεί η ανωνυμία τους.

Τρεις εβδομάδες αφότου δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση για τη σεξουαλική κακοποίηση περισσότερων από χίλιων παιδιών στη γειτονική Πολιτεία της Πενσιλβάνια, η Μπάρμπαρα Άντεργουντ τόνισε ότι “τα θυματα της Νέας Υόρκης πρέπει επίσης να ακουστούν και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποδοθεί η δικαιοσύνη που αξίζουν”.

Οι εισαγγελείς παραδέχονται πάντως ότι λόγω του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων, δεν έχουν πολλά περιθώρια κινήσεων: τα θύματα που είχαν κακοποιηθεί όταν ήταν παιδιά πρέπει, με βάση τον νόμο, να προσφύγουν στη δικαιοσύνη πριν κλείσουν το 23ο έτος της ηλικίας τους ώστε να έχουν μια πιθανότητα να αποζημιωθούν για όσα υπέστησαν ή να στείλουν τους δράστες στη φυλακή.

Η Άντεργουντ ζήτησε τη βοήθεια των τοπικών εισαγγελέων, υπενθυμίζοντας ότι μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να συγκαλούν Δικαστικά Συμβούλια ενόρκων για να ερευνούν τις καταγγελίες και να υποχρεώνουν τους μάρτυρες να καταθέτουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.