Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’: Ζητάει την απόσυρση του ονόματός του από βιβλίο που υπεραμύνεται την αγαμία των κληρικών

Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’: Ζητάει την απόσυρση του ονόματός του από βιβλίο που υπεραμύνεται την αγαμία των κληρικών

Ο πρώην πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ ζήτησε να αποσυρθεί το όνομά του από ένα αμφιλεγόμενο βιβλίο, δήλωσε σήμερα ο ιδιαίτερος γραμματέας του, αρχιεπίσκοπος Γκέοργκ Γκένσβαϊν, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, καθώς το βιβλίο φαίνεται να έχει σκοπό να επηρεάσει τον Πάπα Φραγκίσκο στο ακανθώδες θέμα της αγαμίας των κληρικών.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως σήμερα το πρωί, με υπόδειξη του επίτιμου πάπα, ζήτησα από τον καρδινάλιο Ρομπέρ Σάρα», τον κύριο συγγραφέα του βιβλίου, «να επικοινωνήσει με τους εκδότες του βιβλίου και να τους παρακαλέσει να αφαιρέσουν το όνομα του Βενέδικτου ΙΣΤ’», δήλωσε ο Γκένσβαϊν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το εν λόγω βιβλίο, με τίτλο «Από τα βάθη της καρδιάς μας» το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει αυτή την Τετάρτη (αύριο) στη Γαλλία, παρουσιάζει στο εξώφυλλο τις φωτογραφίες του Βενέδικτου ΙΣΤ’ και του καρδιναλίου Σάρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι αμφότεροι οι συγγραφείς του.

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro δημοσίευσε την Κυριακή αποσπάσματα του βιβλίου αυτού που παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ των δύο υψηλόβαθμων κληρικών.

Τι θέλει να αποφύγει ο πάπας Βενέδικτος;
Στο βιβλίο ο Βενέδικτος και ο Σάρα υπεραμύνονται της αγαμίας των κληρικών, σε μια έκκληση, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, προς τον Πάπα Φραγκίσκο να μην αλλάξει τους κανόνες έπειτα από μία πρόταση να επιτρέψει σε μεγαλύτερους σε ηλικία παντρεμένους άνδρες να λάβουν το χρίσμα σε περιορισμένη βάση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ιερέων στον Αμαζόνιο. Ο Φραγκίσκος ετοιμάζει ένα έγγραφο για το θέμα.

Ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ δεν ζητά μόνο να αφαιρεθεί το όνομά του ως ενός από τους συγγραφείς του βιβλίου αλλά και την αφαίρεση της υπογραφής του από την εισαγωγή και τα συμπεράσματα του βιβλίου, διευκρινίζει ο Γκένσβαϊν.

«Ο επίτιμος πάπας γνώριζε πως ο καρδινάλιος ετοίμαζε ένα βιβλίο και του είχε στείλει ένα από τα άρθρα του για την ιεροσύνη επιτρέποντάς του να το χρησιμοποιήσει όπως επιθυμούσε. Δεν ενέκρινε ωστόσο οποιοδήποτε σχέδιο του βιβλίου με διπλή υπογραφή και ούτε είχε δε ούτε έδωσε άδεια για το εξώφυλλο», διευκρίνισε ο Γερμανός ιερέας που βρίσκεται στο πλάι του Βενέδικτου ΙΣΤ’ επί πολλά χρόνια.

«Πρόκειται για παρεξήγηση που δεν θέτει σε αμφισβήτηση την καλή πίστη του καρδιναλίου Σάρα», καταλήγει ο Γκένσβαϊν.

Από τη Δευτέρα, πολλοί ξένοι ανταποκριτές στο Βατικανό δήλωναν πως ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ δεν έγραψε βιβλίο από κοινού με τον υπερσυντηρητικό καρδινάλιο από τη Γουινέα Ρομπέρ Σάρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ δεν έχει γράψει βιβλίο με τον Σάρα. Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια εκδοτική και επικοινωνιακή επιχείρηση από την οποία ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ παίρνει τις αποστάσεις του», δήλωσε πηγή του Βατικανού υπό τον όρο της ανωνυμίας, τον οποίο επικαλείτο η Ελισαμπέτα Πικέ, ανταποκρίτρια στο Βατικανό της εφημερίδας La Nacion που θεωρείται προσκείμενη στον συμπατριώτη της Αργεντινό Πάπα Φραγκίσκο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.