Σε εξέλιξη βρίσκεται μια δικαστική διαμάχη ανάμεσα σε μια καλλιτέχνιδας και την Αγίας Έδρας του Βατικανού. Πρόκειται για μια σύγκρουση πνευματικών δικαιωμάτων.

Η διαμάχη έχει δημιουργηθεί γύρω από μια τοιχογραφία της καλλιτέχνιδας Αλέσια Μπάρλου στους δρόμους της Ρώμης γύρω από το Βατικανό το 2019 έγινε από την Αγία Έδρα επίσημο γραμματόσημο χωρίς την άδειά της.

Η Μπάρλου έσυρε το Βατικανό στο δικαστήριο για να αναγνωρίσει τα δικαιώματά της και απαιτεί 130.000 ευρώ από την Αγία Έδρα.

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω, πίστευα ειλικρινά ότι ήταν αστείο. Τότε νόμιζα ότι είχαν καλή θέληση ότι έλεγαν αλήθεια ότι με έψαχναν, όπως είχε γραφτεί στις εφημερίδες, αλλά δεν ήταν έτσι . Με αυτόν τον τρόπο δεν ήθελαν ποτέ να με συναντήσουν» είπε η Μπάρλου.

Το Βατικανό αρνείται προς το παρόν να κάνει κάποια δήλωση ή να λάβει επίσημη θέση. Ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο, τα έργα τέχνης του δρόμου θεωρούνται ως καλλιτεχνική ιδιοκτησία όπως οποιαδήποτε άλλη, όπως επιβεβαιώνεται από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο δικηγόρος Μάσιμο Στρέπι δήλωσε: «Τα δικαιώματα είναι τα ίδια για την τέχνη του δρόμου, ο νόμος το θεωρεί άσχετο εάν το έργο γίνεται σε χαρτί, καμβά ή σε τοίχο ή γέφυρα. Πάνω απ ‘όλα, οι νόμοι σχετικά με αυτό το ζήτημα δηλώνουν ότι ακόμη και αν το έργο ήταν παράνομο , λόγω παραμόρφωσης ενός τοίχου, ή παράνομου που ενδεχομένως ακόμη και να είναι εγκληματική πράξη, δεν αρνείται στον καλλιτέχνη να αξιώσει πνευματικά δικαιώματα του έργου τέχνης που δημιούργησε».