Γιατί τα αεροπλάνα έχουν τόσο μικρά παράθυρα;

Γιατί τα αεροπλάνα έχουν τόσο μικρά παράθυρα;

Όταν έρχεται η στιγμή του «check-in» τρέχετε να προλάβετε το παράθυρο γιατί είναι η αγαπημένη σας θέση; Εάν ναι, έχετε προσέξει μια μικρή τρύπα στο κάτω μέρος του παραθύρου; Μάλλον ναι και σας έχουμε την απάντηση στο ερώτημα σας – τι μπορεί να κάνει μια τρύπα εκεί. Όχι δεν είναι σπασμένο. Η τρύπα ονομάζεται «τρύπα αερισμού» ή «τρύπα διαφυγής» και εξυπηρετεί μια σημαντική λειτουργία ασφαλείας, σύμφωνα με άρθρο που έγραψε ο πιλότος Mark Vanhoenacker στο Slate.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η «τρύπα αερισμού» βρίσκεται στη μέση του παραθύρου, μεταξύ του εξωτερικού υαλοπίνακα και του εσωτερικού τμήματος του παραθύρου και στην ουσία ρυθμίζει πόση πίεση ασκείται πάνω στα παράθυρα. Σε γενικές γραμμές όταν ένα αεροπλάνο είναι στον αέρα η πίεση του αέρα μέσα στην καμπίνα – χάρη στο σύστημα συμπίεσης του αεροσκάφους – είναι πολύ μεγαλύτερη από την πίεση του αέρα έξω, επιτρέποντάς σας να αναπνεύσετε με ασφάλεια. Τέλος, υπάρχει επίσης ένας αισθητικός λόγος για τον οποίο αυτή η τρύπα υπάρχει. Απελευθερώνει την υγρασία από το διάκενο μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού των υαλοπινάκων, επιτρέποντας στο παράθυρο να παραμείνει καθαρά – και όχι να θυμίζει τον καθρέφτη του μπάνιου σας μετά το ντουζ!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.