ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Για ποιο λόγο τα αεροπλάνα δεν πετάνε πάνω από τον Ειρηνικό; (βίντεο)

Για ποιο λόγο τα αεροπλάνα δεν πετάνε πάνω από τον Ειρηνικό; (βίντεο)

Το Bright Side μας εξηγεί γιατί τα αεροπλάνα συνήθως αποφεύγουν τον Ειρηνικό Ωκεανό για τα ταξίδια από τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ προς την Ασία. Ο πραγματικός λόγος είναι πως οι αποστάσεις από αυτή την “οδό” είναι μεγαλύτερες.

Η καμπυλότητα της Γης, το επιπλέον πλάτος του Ισημερινού και οι αεροχείμαρροι (jet streams) δυσχεραίνουν τις πτήσεις πάνω από τον Ειρηνικό, ενώ η μεγαλύτερη απόσταση απαιτεί περισσότερα καύσιμα και υψηλότερο κόστος. Όπως μας εξηγεί το βίντεο, σε έναν δισδιάστατο χάρτη, το “ουράνιο τόξο” πορείας για να αποφύγει κανείς τον Ειρηνικό μπορεί να μοιάζει μεγαλύτερη διαδρομή, αλλά δεν είναι.

Αυτό γιατί η Γη δεν είναι μια τέλεια σφαίρα, και έτσι, μια ευθεία γραμμή θα ήταν εντελώς διαφορετική σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων, δηλαδή η καμπυλότητα της Γης και το επιπλέον εξισωτικό πλάτος της, σημαίνει ότι η καμπύλη προς τους πόλους είναι μικρότερη, σε σχέση με την “ευθεία” γραμμή, ακριβώς πάνω από τον Ειρηνικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.