Υπερδιπλασιάζονται τα αεροπορικά δρομολόγια Ελλάδας – Κίνας: Πόσα θα εκτελούνται κάθε εβδομάδα

Υπερδιπλασιάζονται τα αεροπορικά δρομολόγια Ελλάδας – Κίνας: Πόσα θα εκτελούνται κάθε εβδομάδα

Το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση της αεροπορικής συμφωνίας Ελλάδας – Κίνας και την έναρξη περισσότερων απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο κρατών, αποτέλεσε η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη και του επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Κίνας, Φενγκ Ζενγκλίν.

Το μνημόνιο κατανόησης που αποτέλεσε μία από τις συνολικά 16 συμφωνίες που υπεγράφησαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Κίνας στην Ελλάδα, θα οδηγήσει στην αναθεώρηση της αεροπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών η οποία χρονολογείται από το 1973.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση είναι η νέα συμφωνία να οριστικοποιηθεί τον Απρίλιο του 2020, όταν ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Πεκίνο στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας «17+1» που έχει ως στόχο τη δημιουργία του λεγόμενου νέου δρόμου του μεταξιού.

Υπερδιπλασιασμός των δρομολογίων
Το μνημόνιο κατανόησης προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό των τακτικών αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ των δύο χωρών, σε 35 την εβδομάδα από 14 που πραγματοποιούνται τώρα. Η αύξηση των δρομολογίων θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για την προσέλκυση 500.000 Κινέζων τουριστών το 2021.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο economistas ότι το μνημόνιο προβλέπει την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με συνολικά τέσσερις πόλεις στην Κίνα. Από τον Αύγουστο του 2017 η κρατική αεροπορική εταιρεία Air China συνδέει απευθείας το αεροδρόμιο της Αθήνας με το Πεκίνο με δύο πτήσεις την εβδομάδα, ενώ τον Ιούλιο του 2020 η επίσης κινεζική εταιρεία Juneyao Airlines με έδρα τη Σαγκάη θα ξεκινήσει απευθείας δρομολόγια με προορισμό την ελληνική πρωτεύουσα.

Κατά τις ίδιες πηγές, τους επόμενους μήνες θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο απευθείας σύνδεσης της Αθήνας με την Γκουανγκζού, η οποία με πληθυσμό που υπερβαίνει τα 14 εκατομμύρια κατοίκους είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας. Οι νέες αεροπορικές συνδέσεις θα αποφασιστούν με βάση τη ζήτηση που θα καταγραφεί στην αγορά.

Η περίπτωση της Γκουανγκζού εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει ενδιαφέρον δεδομένου ότι αποτελεί σημαντικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο. Στην πόλη πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός εκθέσεων με αποκορύφωμα τη Διεθνή Έκθεση της Καντόνας, η οποία διεξάγεται κάθε Απρίλιο και αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της Κίνας.

Οι απευθείας και οι transit πτήσεις
Στο μνημόνιο κατανόησης γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο εκτέλεσης απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός από την Air China και την Juneyao Airlines, στη συμφωνία περιλαμβάνονται η China Southern Airlines με έδρα την Γκουανγκζού, η αεροπορική εταιρεία Hainan Airlines με έδρα το νησί Χαινάν και η Xiamen Airlines, η οποία εδρεύει στην πόλη Σιάμεν στη νοτιοανατολική Κίνα. Στο μνημόνιο γίνεται αναφορά και στις δύο μεγαλύτερες ελληνικές αεροπορικές εταιρείες – κυρίως για τυπικούς λόγους – στην Aegean και τη θυγατρική της, Olympic Air.
Εκτός από απευθείας πτήσεις με τελικό προορισμό την Ελλάδα, οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο δρομολογίων σε άλλους ευρωπαϊκές πόλεις με ενδιάμεσο σταθμό transit την Αθήνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.