Άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ στις 15 Ιουνίου προτείνει η Κομισιόν

Άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ στις 15 Ιουνίου προτείνει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Πέμπτη 11 Ιουνίου, προτείνει το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Δευτέρα, 15 Ιουνίου και παράταση της προσωρινής απαγόρευσης των μη αναγκαίων ταξιδιών προς την ΕΕ μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Επιπλέον, η Κομισιόν πρότεινε το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων στους ταξιδιώτες από τα δυτικά Βαλκάνια από την 1η Ιουλίου, καλώντας τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν επί καταλόγου τρίτων χωρών για τις οποίες θα αρθούν οι περιορισμοί.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη του Σένγκεν και στα συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν να άρουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα έως τις 15 Ιουνίου 2020.

Όσον αφορά τη σταδιακή άρση των περιορισμών μετά τις 30 Ιουνίου 2020 με τρίτες χώρες, η Κομισιόν προτείνει ότι θα πρέπει η άρση να γίνεται για χώρες που επιλέγονται από κοινού από τα κράτη μέλη, βάσει ενός συνόλου αρχών και αντικειμενικών κριτηρίων που περιλαμβάνουν την υγειονομική κατάσταση, την ικανότητα εφαρμογής μέτρων ανάσχεσης στη διάρκεια του ταξιδιού και την αμοιβαιότητα, λαμβανομένων υπόψη στοιχείων από σχετικές πηγές όπως το ECDC και ο ΠΟΥ.

Όσον αφορά τις χώρες που θα συνεχιστούν οι περιορισμοί, η Κομισιόν προτείνει να διευρυνθούν οι κατηγορίες των επιτρεπόμενων ταξιδιωτών ώστε να περιληφθούν, για παράδειγμα, οι διεθνείς σπουδαστές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μετά την άρση όλων των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα εντός της Ένωσης, προτείνουμε μια σαφή και ευέλικτη προσέγγιση για την άρση των περιορισμών στα ταξίδια προς την ΕΕ, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου. Τα διεθνή ταξίδια είναι πολύ σημαντικά για τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις, καθώς και για την επανασύνδεση οικογενειών και φίλων. Ενώ πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί, είναι ώρα να γίνουν συγκεκριμένες προετοιμασίες για την άρση των περιορισμών με χώρες όπου επικρατεί παρόμοια υγειονομική κατάσταση με την ΕΕ και για την επανέναρξη της χορήγησης θεωρήσεων» δήλωσε η αρμόδια επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιούανσον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.