Σε «εργοτάξιο» έχει μετατραπεί το Σύνταγμα για τον «Μεγάλο Περίπατο» – Που θα γίνουν κυκλοφοριακές αλλαγές (φώτο)

Σε «εργοτάξιο» έχει μετατραπεί το Σύνταγμα για τον «Μεγάλο Περίπατο» – Που θα γίνουν κυκλοφοριακές αλλαγές (φώτο)

Λίγα λεπτά μετά τις 10 χθες το βράδυ 27 Ιουνίου, ξεκίνησαν τα έργα στην πλατεία Συντάγματος, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της υλοποίησης του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας.

​Μπουλντόζες και νταλίκες έπιασαν δουλειά στην κάτω πλευρά της πλατείας, όπου θα δημιουργηθεί νέος επιπλέον χώρος για πεζούς στη δεξιά πλευρά κυκλοφορίας.

​Στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ κυριολεκτικά ξηλώθηκαν από το σημείο, ενώ η Τροχαία ρύθμιζε την κυκλοφορία στο σημείο, με αποτέλεσμα οι οδηγοί που κινούνταν στην περιοχή, να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα και καθυστερήσεις.

Όπως συνέβη βέβαια και στην περίπτωση των αλλαγών στην Πανεπιστημίου (κατά κύριο λόγο) ή την Βασιλίσσης Όλγας (δευτερευόντως), η κρίσιμη ημέρα θα είναι η προσεχής Δευτέρα, όταν και χιλιάδες εργαζόμενοι στο κέντρο, αλλά και όσοι διέρχονται από το Σύνταγμα, θα έρθουν αντιμέτωποι με μία ακόμη αλλαγή στις συνήθειες κυκλοφορίας και μετακίνησής τους, στην οποία θα κληθούν εκ νέου να προσαρμοστούν.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στις παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων, στο οδικό τμήμα που συνδέει την οδό Σταδίου (διασταύρωση με Καραγιώργη Σερβίας) με την οδό Φιλελλήνων (διασταύρωση με Μητροπόλεως), προεκτείνεται το πεζοδρόμιο. Κατ’ αυτό τον τρόπο, αποδίδονται στους πεζούς δύο επιπλέον λωρίδες. Πρόβλεψη για τη συνέχιση της ειδικής λωρίδας για ποδηλάτες δεν υπάρχει στο συγκεκριμένο οδικό τμήμα.

Εξαιτίας της παρέμβασης, στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος στο εξής θα απομείνουν τρεις λωρίδες ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα και μία λωρίδα αποκλειστικά για τα λεωφορεία. Ειδικά, δε, γι’ αυτά, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως, θα δημιουργηθεί εσοχή για την στάση τους.

Η συνηθισμένη, εδώ και πολλά χρόνια, άτυπη -και παράνομη- πιάτσα ταξί σχεδόν σε όλο το τόξο, από την Καραγιώργη Σερβίας έως τη Μητροπόλεως, καταργείται. Προς το παρόν, από το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου θα μπορούν να διέρχονται και να κάνουν στάση για επιβίβαση/αποβίβαση τα ΜΜΜ όσο και τα ταξί. Η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία θα βρίσκονται διαρκώς εκεί, με αυξημένη παρουσία, για τον συστηματικό έλεγχο της στάσης και της στάθμευσης, στο σύνολο των οδών της περιοχής.

Για τα ταξί προβλέπεται η παλιά πιάτσα της οδού Όθωνος, καθώς και μία νέα, στην «ανάποδη» Καραγιώργη Σερβίας, στο κομμάτι από την οδό Βουλής έως την πάνω γωνία του Public. Η αντιδρόμηση της Καραγιώργη Σερβίας, μαζί με το «ντόμινο» των αλλαγών που προκύπτουν αναπόφευκτα στο τετράγωνο μέχρι την Παλαιά Βουλή, είναι και το πιο ευαίσθητο σημείο του Μεγάλου Περιπάτου σε αυτή τη φάση.

Προσοχή στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Προσπαθώντας να απαλλάξει τους Αθηναίους και λοιπούς διερχόμενους οδηγούς από την ταλαιπωρία και τον εκνευρισμό, ο Δήμος προειδοποιεί και συνιστά εναλλακτικές λύσεις αντί της διάσχισης του κέντρου.

Κατ’ αρχάς βεβαίως ο Δήμος Αθηναίων διαβεβαιώνει ότι «με αυτές τις ρυθμίσεις στο Σύνταγμα η κυκλοφοριακή λειτουργία δεν μεταβάλλεται, ενώ διασφαλίζεται η ροή των οχημάτων που εισέρχονται από τις οδούς Σταδίου και Βασ. Γεωργίου Α’, προς την οδό Φιλελλήνων, με δυνατότητα δεξιάς στροφής προς την οδό Μητροπόλεως και αριστερής στροφής προς την οδό Όθωνος, όπως ακριβώς και σήμερα.

Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, εκτός από την απόδοση σημαντικού χώρου στους πεζούς, θα διευκολύνουν επίσης την διέλευση από την οδό Ερμού προς το κέντρο της πλατείας, αφού η διάβαση των πεζών θα έχει μικρότερο μήκος. Για την αποφυγή των καθυστερήσεων που ενδέχεται να προκληθούν τις πρώτες ημέρες των αλλαγών, οι συγκοινωνιολόγοι προτείνουν εναλλακτικές διαδρομές που θα διευκολύνουν την μετακίνηση των οδηγών:

Από βορειοδυτικές περιοχές και Ομόνοια, Πατήσια, Κυψέλη

– Μέσω Ακαδημίας

– Μέσω Πειραιώς – Χαμοστέρνας – Καλλιρόης

– Μέσω λεωφόρου Αλεξάνδρας

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας στοχεύουν στη μείωση της διερχόμενης κυκλοφορίας από το κέντρο της Αθήνας (οχήματα που τόσο η προέλευση όσο και ο προορισμός τους δεν έχουν σχέση με το κέντρο) και για το λόγο αυτό προτείνεται η κίνηση σε περιφερειακούς του κέντρου άξονες.

Προτείνονται εναλλακτικά μέσα και συνδυασμοί μετακινήσεων:

– Για την είσοδο στο κέντρο από τα προάστια προτείνεται και η μετεπιβίβαση, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις παρυφές των κεντρικών περιοχών, όπως στο μετρό (π.χ. στον μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης στο μετρό Συγγρού-Φιξ) και στα λεωφορεία και τρόλεϊ.

– Για τις κοντινές μετακινήσεις στο κέντρο προτείνεται, όπου είναι δυνατόν, το περπάτημα και το ποδήλατο.

– Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ώρες κυκλοφοριακής αιχμής στο κέντρο είναι 8:30-10:00 το πρωί και 2:00-4:00 το απόγευμα.

Στην παρούσα φάση σταδιακής εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του Μεγάλου Περιπάτου δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η αποκλειστική χρήση των ΜΜΜ στις νέες λωρίδες κυκλοφορίας τους, που διαμορφώνονται στο κέντρο της πόλης έπειτα από πολλά χρόνια (Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Φιλελλήνων και στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος). Οι λεωφορειολωρίδες θα ενεργοποιηθούν σύντομα, όταν η κυκλοφορία προσαρμοστεί στις νέες ρυθμίσεις, ταυτόχρονα με τη λειτουργία αρκετών νέων οργανωμένων χώρων και θέσεων αναμονής ταξί».

Το «φιδάκι» της Καραγιώργη Σερβίας

Ενδεχομένως λόγω του μαθήματος που πήραν οι οδηγοί τις προηγούμενες εβδομάδες με το μποτιλιάρισμα στην Πανεπιστημίου ή και επειδή κατ’ ουσίαν δεν επιχειρούνται δραματικές αλλαγές στην πλατεία Συντάγματος, πιθανότατα δεν θα προκληθεί το προ δύο εβδομάδων κομφούζιο στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο, η διευθέτηση για τα ταξί αποτελεί εν δυνάμει εστία νέων παρεξηγήσεων. Διότι συν τω χρόνω -μάλλον σε περίπου 15 ημέρες- θα δημιουργηθεί μια νέα πιάτσα, στην Καραγιώργη Σερβίας, η οποία θα έχει αντίθετη φορά στο πάνω τμήμα της. Πρακτικά η Καρ. Σερβίας δεν θα «κατεβαίνει» από Σύνταγμα προς οδό Αθηνάς, αλλά από την οδό Βουλής και κάτω.

Αυτό σημαίνει περαιτέρω ότι μαζί με το πάνω τμήμα της Καρ. Σερβίας αντιδρομείται η Βουλής, αλλά και το τμήμα της Κολοκοτρώνη, από τη συμβολή της με τη Σταδίου. Επομένως, τα οχήματα που κινούνται επί της Σταδίου με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα, θα έχουν τη δυνατότητα να στρίψουν δεξιά στην Κολοκοτρώνη και αμέσως αριστερά στη Βουλής και ξανά αριστερά στην Καραγιώργη Σερβίας. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα προσεγγίζουν την πλατεία Συντάγματος. Θα μπορούν επίσης να στρίψουν δεξιά στη διασταύρωση Βουλής-Καραγιώργη Σερβίας και μέσω Περικλέους να φτάσουν στην οδό Αθηνάς, να κατέβουν από Λέκκα-Πραξιτέλους κ.λπ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όμως, κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς θα ρυθμιστεί η άνοδος της Κολοκοτρώνη για τα οχήματα που κατευθύνονται προς Κολωνάκι μέσω οδού Αμερικής. Όπως και ποια θα είναι στην πράξη η κατάσταση με το «φιδάκι» κόντρα στις παγιωμένες κυκλοφοριακές συνήθειες δεκαετιών στην περιοχή, ιδιαίτερα αφού τα ταξί θα κάνουν κατάληψη στο «Γ» (ή και το «Π») σε Βουλής-Καρ. Σερβίας ως το Public, με την κίτρινη φάλαγγα να ξεκινά ίσως ακόμη και από την Κολοκοτρώνη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.