Κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά – Με αυξημένη πληρότητα αναχωρούν τα πλοία (φώτο)

Κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά – Με αυξημένη πληρότητα αναχωρούν τα πλοία (φώτο)

Τις τελευταίες ημέρες αρκετά αυξημένη είναι η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς όλο και περισσότεροι ξεκινούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές και τα ελληνικά νησιά αποτελούσαν ανέκαθεν ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς.

Τα πλοία αναχωρούν από τον Πειραιά το ένα μετά το άλλο, με αυξημένη πληρότητα, καθώς έπειτα από χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης η πληρότητα αυξήθηκε στο 80% για τα πλοία χωρίς καμπίνες -από το 60% που ήταν- και 85% (από 65%) για τα πλοία που διαθέτουν καμπίνες.

​Σε ισχύ παραμένει το μέτρο για την τήρηση ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου. Τις καμπίνες μπορούν να χρησιμοποιούν έως τέσσερα άτομα, αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού, είτε άτομα με αναπηρία με τον συνοδό τους.

Το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για τη διευκόλυνση των εκδρομέων ενώ εντατικοί είναι οι έλεγχοι στα περισσότερα λιμάνια για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου καθώς υπάρχει μία διαδικασία που απαιτείται για την επιβίβασή τους όπως η συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου και η θερμομέτρηση.

Επιπλέον, θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου.

Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

Προϋπόθεση τα ειδικά φίλτρα στα υδροπτέρυγα

Σε ό,τι αφορά τα ταχύπλοα υδροπτέρυγα, η πληρότητα μπορεί να αυξηθεί στο 80% (από 50% που ίσχυε έως σήμερα), μόνο εάν διαθέτουν φίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Air) και εφόσον βεβαιώνεται, με ευθύνη του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων, καθώς και των φορέων κυβερνητικής πιστοποίησης αυτών, η τοποθέτηση και η λειτουργία τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Επίσης, με μέριμνα του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων καταρτίζεται σχέδιο κάλυψης των καθισμάτων αεροπορικού τύπου για κάθε πλοίο. Οι επιβάτες, οι πλοίαρχοι και τα μέλη του πληρώματος υποχρεούνται, πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και κατά την αποβίβαση των επιβατών, να τηρούν τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό.

Τα πρόστιμα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για κάθε παράβαση των διατάξεων καθώς και των μέτρων επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ στους επιβάτες, τους ναυτικούς πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος και πρόστιμο 1.000 ευρώ στον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή, τους πλοιάρχους και τους φορείς κυβερνητικής πιστοποίησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.