Guardian: «Χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό»

Guardian: «Χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό»

H Ελλάδα ετοιμάζεται για ακόμη μία χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό, καθώς αναμένεται να υποδεχθεί περί τους 32 εκατ. τουρίστες, αναφέρει ο Guardian, υπογραμμίζοντας ότι ο τουρισμός ήταν ο πυλώνας στον οποίο στηρίχθηκε η οικονομία τα τελευταία χρόνια για να αποφύγει την καταστροφή. Εκφράζει, ωστόσο, ανησυχία για το περιβαλλοντικό κόστος, που έχει η τουριστική ανάπτυξη.

«Μήπως η Ελλάδα είναι υπερβολικά επιτυχημένη (στον τουρισμό) για το δικό της καλό; Ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται κατά 2 εκατομμύρια την τελευταία τριετία. Οι αφίξεις μόνο από την Κίναδιπλασιάστηκαν από το 2017. Αλλά με τις προλέψεις να προβλέπουν νέα ρεκόρ την επόμενη δεκαετία, ένας αυξανομενος αριθμός ανθρώπων αναρωτιέται: Μπορεί πραγματικά η Ελλάδα να αντεπεξέλθει;» γράφει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, που φέρει τον τίτλο «Ο ελληνικός τουρισμός σε επίπεδο ρεκόρ, εν μέσω συναγερμού για το περιβαλλοντικό κόστος.

Ο Νίκος Χρυσόγελος σχολιάζει στην εφημερίδα: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε ολοένα και περισσότερους τουρίστες» και προσθέτει: «Δεν γίνεται να έχουμε μικρά νησιά, με μικρές κοινότητες να φιλοξενούν 1 εκατομμύριο τουρίστες σε διάστημα λίγων μηνών. Υπάρχει κίνδυνος να μην είναι έτοιμες οι υποδομές, να εξελιχθεί σε ένα τεράστιο μπούμεραγκ, εάν εστιάζουμε μόνο στους αριθμούς και δεν κοιτάζουμε να αναπτύσσουμε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού».

Κανείς δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει περισσότερο από τον δήμαρχο Σαντορίνης, σχολιάζει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι το νησί προσέλκυσε 2 εκατομμύρια τουρίστες αναγκάζοντας τη δημοτική αρχή να περιορίσει τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων στους 8.000 ημερησίως.

Η Σαντορίνη προσελκύει πολύ μεγάλο αριθμό από την Ασία. Η αύξηση είναι τόσο μεγάλη «ώστε να μιλούν ολοένα και περισσότεροι για κατάρα, παρά για ευλογία» αναφέρει ο Guardian. «Πρόκειται για τεράστια αύξηση και προσπαθούμε συνεχώς να ανταποκριθούμε» τονίζει δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το δημοσίευμα πάντως σπεύδει να επισημάνει τα μεγάλα οικονομικά οφέλη του τουρισμού, έναν κλάδο στον οποίο εργάζονται τουλάχιστον ένας στους πέντε Έλληνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.