ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αυτό είναι το ελληνικό νησί που «πλούτισε» από τις… βουτιές

Αυτό είναι το ελληνικό νησί που «πλούτισε» από τις… βουτιές

Για εκατοντάδες χρόνια ένα νησί ζούσε από τις βουτιές που κάνανε οι δύτες για να βγάλουν, να επεξεργαστούν και να εμπορευθούν σφουγγάρια. Και αν νομίζετε ότι είναι η Κάλυμνος τότε κάνετε ένα λάθος καθώς οι πρώτοι Έλληνες που ασχολήθηκαν με τη σπογγαλιεία ήταν οι κάτοικοι της Σύμης.

Μάλιστα λέγεται ότι αυτοί έμαθαν στους υπόλοιπους νησιώτες την αλιεία και την επεξεργασία των σφουγγαριών και ήταν τόσο διάσημοι για την σπογγαλιεία ώστε οι ξένοι επισκέπτες κατά τον μεσαίωνα να πίστευαν ότι μόνο στο βυθό γύρω από τη Σύμη φυτρώνουν τα σφουγγάρια.

Το σφουγγάρι έφερνε πλούτο στη Σύμη αλλά και τα άλλα νησιά. Έτσι το 1865 η Σύμη είχε έσοδα 21.186 στερλίνες, η Κάλυμνος 16.949 και η Χάλκη 5.000 περίπου μόνο από την σπογγαλιεία.

Η Σύμη είχε τον μεγαλύτερο σπογγαλιευτικό στόλο σε ολόκληρο τον κόσμο και είχε φτάσει να έχει 400 καγκάβες, 210 πλοιάρια γυμνών δυτών και 54 σκάφανδρα. Επιπλέον η Σύμη πρωτοστάτησε τόσο τον πρωτογενή τομέα, την σπογγαλιεία στην επιλεγόμενη Μπαρμπαριά, Barbary Coast, τα παράλια της Βόρειας Αφρικής και ειδικότερα της Βεγγάζης, όσο και στην επεξεργασία του σπόγγου και την διοχέτευση στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ.

Η χρήση όμως του σκάφανδρου παρότι ήταν πιο παραγωγική ήταν και επικίνδυνη με χιλιάδες θύματα νεκρούς και παράλυτους από την νόσο των δυτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι σταδιακά οι διοικητές των Δωδεκανήσων απαγόρευσαν την σπογγαλιεία με αποκορύφωμα κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πόλεμου με επακόλουθο τη σταδιακή μείωση του πληθυσμού της Σύμης και σαν αποτέλεσμα σιγά σιγά η Κάλυμνος να αρχίσει να παίρνει τα ηνία της σπογγαλιείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.