ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

28η Οκτωβρίου στην ακριτική Κόνιτσα – Πανέμορφα τοπία και εκπληκτικά γεφύρια (φωτο)

28η Οκτωβρίου στην ακριτική Κόνιτσα – Πανέμορφα τοπία και εκπληκτικά γεφύρια (φωτο)

Στην πλαγιά του όρους Τραπεζίτσα, εκεί που στέκουν αιωνόβια πλατάνια και τρέχουν ορμητικά, δροσερά νερά, βρίσκεται η Κόνιτσα, ένας ιδανικός προορισμός για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Μπορεί πολλές περιοχές και νησιά να εντυπωσιάζουν με το τοπίο τους και να μένουν χαραγμένα στο μυαλό, ωστόσο, λένε πως όποιος επισκέπτεται την Κόνιτσα, επιστρέφει, οπότε ετοιμαστείτε να χαθείτε στην ομορφιά του τοπίου. Εκεί, τα βουνά συναντούν λίμνες και ορμητικά ποτάμια, συνθέτοντας ένα πολυπρόσωπο τοπίο. Η περιοχή αποτελεί βιότοπο της καφέ αρκούδας, του αγριόγιδου, της βίδρας, του ζαρκαδιού, του αγριόχοιρου και πολλών άλλων θηλαστικών και πτηνών, ενώ στα ποτάμια κολυμπά η άγρια πέστροφα, καθώς και άλλα είδη ψαριών. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως πρόκειται για έναν μικρό παράδεισο επί γης.

Ένα τριήμερο 28ης Οκτωβρίου γεμάτο βόλτες

Εάν ο δρόμος δεν σας οδηγήσει σε κάποιο άλλο χωριό και σας βγάλει στην Κόνιτσα το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, τότε ξεκινήστε τη μέρα σας από τη νοτιοδυτική άκρη της πόλης, στην είσοδο της χαράδρας του Αώου που στέκει επιβλητικό το γεφύρι της Κόνιτσας. 50 μάστορες με επικεφαλής τον Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη έχτισαν το ψηλότερο μονότοτοξο γεφύρι χάρη στις δωρεές των κατοίκων της πόλης και κυρίως του Γιαννιώτη Ιωάννη Λούλη.

Στη συνέχεια πάρτε τον δρόμο προς τη Μονή Στομίου, ένα από τα ωραιότερα μοναστήρια που ξεχωρίζει για τον ασκητικό του χαρακτήρα. Το σημείο καθηλώνει κάθε επισκέπτη. Η διαδρομή μιας ώρας με τα πόδια από την Κόνιτσα είναι εντυπωσιακή, καθώς πρόκειται να περπατήσετε μέσα από δάσος άγριας ομορφιάς με μοναδική βλάστηση, γεμάτο έλατα. Με κατανυκτική διάθεση βρεθείτε και στην Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία.

Το όνομα της Μονής προέρχεται από τις μολύβδινες πλάκες που, αντί για κεραμίδια ή πέτρινες πλάκες, σκέπαζαν το καθολικό της παλιότερα. Οι επισκέπτες κάνουν λόγο για έναν τόπο ευλογημένο, έναν μικρό παράδεισο που προσφέρει ηρεμία και γαλήνη.

Μπορεί να μην προλάβετε πολλά μέσα στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, ωστόσο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη λιθόκτιστη μητρόπολη του Αγίου Νικολάου, το τζαμί του Σουλτάν Σουλεϊμάν, την οικία της Χαμκώς, τη δημόσια βιβλιοθήκη αλλά και την Έκθεση Φωτογραφίας των μνημείων της Κόνιτσας από τους Προϊστορικούς ως τους Βυζαντινούς Χρόνους.

Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου με extreme sports

Τα τελευταία χρόνια, τα extreme sports γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και η Κόνιτσα αποτελεί προορισμό ιδανικό για όσους αναζητούν συγκινήσεις και θέλουν να ανέβει στα ύψη η αδρεναλίνη. Η πλούσια φύση προσφέρει εύρος δραστηριοτήτων. Μπορείτε να κάνετε ράφτινγκ και καγιάκ στον Αώο και τον Βοϊδομάτη, ιππασία ή ποδήλατο σε μία από τις διαδρομές κάτω από τη σκιά των δέντρων, ή εάν είστε από τους τολμηρούς αλεξίπτωτο πλαγιάς. Η περιοχή διαθέτει πολλά μονοπάτια, οπότε η ορειβασία και η πεζοπορία στις ορεινές πλαγιές θα σας μείνει αξέχαστη.

Παραδοσιακές νοστιμιές με θέα τον κάμπο

Η Κόνιτσα φημίζεται για τα εκλεκτά της κρέατα και τους μεζέδες. Δοκιμάστε προβατίνα στα κάρβουνα, λουκάνικο από αγριόχοιρο και πλατώνι. Φυσικά, εξαιρετικός μεζές είναι η πέστροφα στα κάρβουνα, τα τυριά, όπως η Ούρδα, αλλά και οι ηπειρώτικες πίτες. Μην ξεχάσετε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με κρασί ή τσίπουρο. Η περιοχή φημίζεται για το τσίπουρό της, το οποίο αποτελεί προϊόν παραδοσιακό αποστάγματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τέλος, μην ξεχάσετε το γλυκό. Μικρές βιοτεχνίες παρασκευάζουν μεγάλη ποικιλία από γλυκά του κουταλιού μέχρι και Σκερ Μπουρέκ, που γίνεται από απόσταγμα αγριοτριανταφυλλιάς και αμύγδαλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.