ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Πύρρα: Το χωριό σε ένα από τα πιο ορεινά σημεία των Τρικάλων (φωτό)

Πύρρα: Το χωριό σε ένα από τα πιο ορεινά σημεία των Τρικάλων (φωτό)

Από ιστορικής πλευράς συγκαταλέγεται ανάμεσα στα βλαχοχώρια της περιοχής του Ασπροποτάμου. Από γεωγραφικής πλευράς μεταξύ των πιο ορεινών οικισμών των Τρικάλων.

Η Πύρρα, σε απόσταση 3 χλμ. από το περίφημο Νεραίδοχώρι του νομού, συναντάται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων με σπιτάκια διάσπαρτα στις πλαγιές της νότιας Πίνδου, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον που συναρπάζει.

Το χωριό περιβάλλεται από τις κορυφές Αυγό, Τσούμα και Χαμένο, με το συνολικό τοπίο ολόγυρά της να κόβει την ανάσα με τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους, τους χειμάρρους και τις πηγές που καταλήγουν στον Καμνιαΐτικο, παραπόταμο του Αχελώου.

Στα σημαντικά αξιοθέατα το χωριού τα απομεινάρια της μονής του Προφήτη Ηλία ή Αγίου Μοδέστου, ο ναός του Αγίου Νικολάου, η κατασκευή του οποίου χρονολογείται μεταξύ 17ου και 18ου αιώνα, και ο ναός της Αγίας Παρασκευής του 1892.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό βρίσκονται τα σπήλαια Σαρμανίτσα και εκείνο στη θέση Καζάνια, με υπέροχους σταλαγμίτες και σταλακτίτες, μοναδικά φυσικά φαινόμενα που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Σύμφωνα με την παράδοση το χωριό πήρε το όνομά του από το βασιλιά Πύρρο, ο οποίος έκτισε την πολιτεία της Πύρρας στη θέση Φονίσκα. Μάλιστα, η παράδοση επαληθεύτηκε κατά τη διάνοιξη του δρόμου Πύρρας- Δέσης, καθώς σε κάποιο σημείο του βρέθηκαν ακόντια της προχριστιανικής εποχής, την ώρα που η παράδοση υποστηρίζει ότι στην ίδια τοποθεσία βρίσκεται και η χρυσή περικεφαλαία του βασιλιά Πύρρου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.