ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αυτό είναι το άγνωστο χωριό της Αττικής που δεν υπάρχει πια

Αυτό είναι το άγνωστο χωριό της Αττικής που δεν υπάρχει πια

Πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι ακόμη και στην Αττική υπάρχουν χωριά τα οποία πλέον δεν υφίστανται και οικισμοί που εγκαταλείφθηκαν. Μια από αυτές είναι το χωριό της Αττικής Κούντουρα.

Γυρνάμε, λοιπόν, αρκετά χρόνια πριν όταν η Μεγαρίδα της Αττικής είχε έναν οικισμό με αρκετούς κατοίκους και σημαντικό πολιτισμό. Ήταν τα Κούντουρα, ένα χωριό που άκμασε πολύ (ειδικά πληθυσμιακά) την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Αποτέλεσε μάλιστα μια σημαντική κοιτίδα των μεγαλύτερων πλέον οικισμών του Θριάσιου Πεδίου. Το χωριό Κούντουρα ήταν στην βόρεια περιοχή της σημερινής Μάνδρας και ουσιαστικά είχε χτιστεί στα μικρά οροπέδια που σχηματίζονται στις ανατολικές απολήξεις του όρους Πατέρας.

Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, υπολογίζεται ότι ο οικισμός αυτός δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα μ.Χ. ταυτόχρονα με την εγκατάσταση Αρβανιτών στην Αττική αλλά και στην περιοχή της σημερινής Βοιωτίας. Προς τα τέλη του 18ου αιώνα, μάλιστα, τα Κούντουρα παρουσίαζαν την εικόνας μια μεγάλης κωμόπολης, έχοντας περισσότερα από 300 σπίτια.

Παρά την ανάπτυξη που γνώρισε, κάποια στιγμή άρχισε να εγκαταλείπεται από τον κόσμο. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας και τη δημιουργία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, το πιο μεγάλο μέρος του πληθυσμού του χωριού άρχισε να το εγκαταλείπει. Αποφάσισαν σταδιακά να μετακινηθούν και να εγκατασταθούν σε άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα κατοίκησαν στις σημερινές Μάνδρα, Μαγούλα, Ελευσίνα αλλά και στο οροπέδιο της Οινόης. Μέσα στα επόμενα χρόνια και τελικά της επόμενες δεκαετίες ο οικισμός εγκαταλείφθηκε οριστικά και έπαψε να υπάρχει με εκείνη τη μορφή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο δεν ήταν το οριστικό τέλος γενικότερα της περιοχής από οικιστική άποψη. Η περιοχή που ήταν το χωριό Κούντουρα κάποτε, άρχισε να ανοικοδομείται ξανά κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Όσον αφορά τη σημερινή του εικόνα, στη θέση του εγκαταλελειμμένου οικισμού δημιουργήθηκαν και υπάρχουν διάσπαρτοι νεόκτιστοι οικισμοί, όπως ο Άγιος Σωτήρας, το Πανόραμα και το Παλαιοχώρι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.