Έσκο: To χωριό της Ισπανίας όπου ο χρόνος έχει σταματήσει (φωτό)

Έσκο: To χωριό της Ισπανίας όπου ο χρόνος έχει σταματήσει (φωτό)

Tο χωριό Έσκο, βρίσκεται στους πρόποδες των Πυρηναίων, στην επαρχία της Σαραγόσα στη βορειοανατολική Ισπανία.

Μάρτυρας της ανόδου και της πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της κατάκτησης από τους Βανδάλους και τους Μαυριτανούς, της ενοποίησης της Ισπανίας και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Esco, τελικά, εγκαταλείφθηκε λόγω μιας πράξης πολιτικών μηχανικών.

Χτισμένο το 1959, το φράγμα Yesa κατασκευάστηκε για να δημιουργήσει τροφοδοσία άρδευσης και πόσιμου νερού για τη γύρω περιοχή. Το φράγμα πλημμύρισε τα χωράφια του Esco (καθώς και τις κοντινές πόλεις Ruesta και Tiermas), αφήνοντας τους κατοίκους με κακές προοπτικές για το μέλλον, με αποτέλεσμα το χωριό να εγκαταλειφθεί το 1960.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους Ruesta και Tiermas, το Esco δεν εγκαταλείφθηκε πλήρως μέχρι το 2012, όταν και έγιναν αναφορές για τέσσερις κατοίκους που διέμεναν ακόμη σε αυτό, οι οποίοι διατηρούσαν πάνω από την πόλη τα βοσκοτόπια τους.

Το μοναδικό κτίσμα του χωριού που μένει αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου είναι η εκκλησία του San Miguel, σε ρωμαϊκό- πρώιμο γοτθικό ρυθμό, που χρονολογείται πιθανότατα από τον 12ο έως τον 13ο αιώνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.