ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Νέα έρευνα: Δείτε πόσα φλιτζάνια καφέ αποδυναμώνουν τον εγκέφαλο

Νέα έρευνα: Δείτε πόσα φλιτζάνια καφέ αποδυναμώνουν τον εγκέφαλο

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το University of South Australia, διαπιστώθηκε πως ο καφές σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να μας «ρίξει» και ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία του εγκεφάλου.

Στα πόσα φλιτζάνια καφέ αυξάνεται ο κίνδυνος άνοιας

Στη μεγαλύτερη μελέτη αυτού του είδους, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μικρότερους συνολικούς όγκους εγκεφάλου και αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Η μελέτη διεξήχθη από το UniSA’s Australian Centre for Precision Health σε συνεργασία με μια διεθνή ομάδα ερευνητών. Στα πλαίσια αυτής, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις επιδράσεις του καφέ στον εγκέφαλο μεταξύ 17.702 συμμετεχόντων (37-73 ετών), επισημαίνοντας εκείνοι που έπιναν περισσότερα από έξι φλιτζάνια την ημέρα αντιμετώπιζαν 53% αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Η επικεφαλής ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτορ της UniSA, δρ. Kitty Pham, αναφέρει ότι η έρευνα παρέχει σημαντικές γνώσεις για τη δημόσια υγεία.

«Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιθανές παραλλαγές, διαπιστώσαμε με συνέπεια ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ σχετίζεται σημαντικά με τον μειωμένο όγκο του εγκεφάλου. Ουσιαστικά, η κατανάλωση περισσότερων από έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων, όπως η άνοια και το εγκεφαλικό επεισόδιο» αναφέρει.

Ποια ποσότητα καφέ είναι η ιδανική

«Η τυπική καθημερινή κατανάλωση καφέ είναι κάπου μεταξύ ενός και δύο φλιτζανιών. Φυσικά, ενώ τα μέτρα μονάδας μπορεί να διαφέρουν, μερικά φλιτζάνια καφέ την ημέρα δεν είναι απαγορευτικά, αρκεί να μην ξεπερνάμε τα πέντε ή έξι» επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Ωστόσο, αν διαπιστώσετε ότι η κατανάλωση καφέ σας αυξάνεται σε περισσότερα από έξι φλιτζάνια την ημέρα, είναι καιρός να ξανασκεφτείτε την επόμενη επιλογή σας και να επιλέξετε κάτι διαφορετικό για να τονωθείτε» καταλήγουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.