ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Μ.Παγώνη: «Ασθενής δεν ήθελε να διασωληνωθεί- Καλούμε τον εισαγγελέα και όλα καλά»

Μ.Παγώνη: «Ασθενής δεν ήθελε να διασωληνωθεί- Καλούμε τον εισαγγελέα και όλα καλά»

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη γνωστοποίησε ότι στον Ευαγγελισμό έλαβε χώρα ένα ακόμη περιστατικό άρνησης ασθενούς να διασωληνωθεί και διαμήνυσε πως από εδώ και πέρα το λόγο θα έχει η δικαιοσύνη.

«Πολλές φορές ασθενείς και συγγενείς δεν επιτρέπουν στους γιατρούς τη διασωλήνωση. Από δω και πέρα τέτοια περιστατικά θα υπάρχουν, γιατί είναι αρνητές που δεν δέχονται τη νόσο και δεν θα εμβολιαστούν. Στον Ευαγγελισμό χθες έγινε πάλι το ίδιο. Ο ασθενής και οι συγγενείς δεν επέτρεπαν να διασωληνωθεί. Σε αυτή την περίπτωση οι γιατροί ειδοποιούν τον εισαγγελέα και αυτός δίνει εντολή να συνεχιστεί η διασωλήνωση. Έτσι, καλύπτονται και οι γιατροί για να μη βρουν τον μπελά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν κριτήρια διασωλήνωσης για κάθε ασθενή και ότι ο γιατρός δεν αποφασίζει από μόνος του να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ιατρική πράξη.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εξήγησε ότι από τους ασθενείς με κορωνοϊό που φτάνουν στα νοσοκομεία, άλλοι πάνε καλά και άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν μια βαρύτατη πνευμονία και να χρειαστούν οξυγόνο.

«Έχουμε πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πνευμονίας, όμως μερικοί δεν τα καταφέρνουν. Πρέπει οπωσδήποτε να διασωληνωθούν για να εξασφαλίσουμε την οξυγόνωση και να προφυλάξουμε όλα τα όργανα», σημείωσε. Τόνισε δε ότι το 40%-50% των ασθενών που εισάγονται στις ΜΕΘ, επιζούν και συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς προβλήματα.

Με αφορμή την αύξηση των καταγγελιών ότι ασθενείς αρνούνται να διασωληνωθούν, επισήμανε ότι σε αυτή την περίπτωση, αρχικά ο γιατρός προσπαθεί να πείσει τους συγγενείς ότι υπάρχει ελπίδα και θεραπεία. Αν επιμείνουν, καταδικάζοντας τον ασθενή σε θάνατο, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει τον εισαγγελέα για να πάρει την εντολή να προχωρήσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι πρωτάκουστο αυτό που συμβαίνει. Μέχρι τώρα το πρόβλημα ήταν να βρεθεί κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας για να σωθούν οι άνθρωποι. Αυτό, το να μην υπάρχει η διάθεση από τους συγγενείς και από τον ίδιο τον ασθενή να διασωληνωθεί, οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Ότι δηλαδή οι γιατροί διασωληνώνουν τον ασθενή, ενώ δεν πρέπει. Υπάρχουν αυστηρότατα κριτήρια διασωλήνωσης που σώζουν ζωές. Είναι αδιανότητο να μη θέλεις τη θεραπεία», υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.