ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αυτό το ήξερες; – Πως μπορεί η κατανάλωση νερού να επηρεάσει τον ύπνο σου;

Αυτό το ήξερες; – Πως μπορεί η κατανάλωση νερού να επηρεάσει τον ύπνο σου;

Η κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη για τη συνολική ανθρώπινη υγεία. ΤΟ H2Ο συνιστά το 60% του ανθρώπινου οργανισμού και βοηθάει σε μία ευρεία γκάμα ανθρώπινων λειτουργιών – από την ανάπτυξη των κυττάρων μέχρι τη χώνεψη, σύμφωνα με την έρευνα του U.S. Geological. Επιπλέον, η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο.

«Το να είσαι επαρκώς ενυδατωμένος είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του σώματος – όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας» εξηγεί ο διατροφολόγος Jackie Newgent, ο οποίος πιστεύει ότι η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση νερού πριν τον ύπνο μπορεί, επίσης, να τον επηρεάσει για τον απλό λόγο ότι θα χρειαστεί να σηκωθείς αρκετές φορές μέσα στη νύχτα για μία επίσκεψη στην τουαλέτα.

Τι λέει η επιστήμη για την αφυδάτωση και τον ύπνο

Υπάρχει περιορισμένη έρευνα για τη σχέση ανάμεσα στην αφυδάτωση και τον ύπνο. Τα υπάρχοντα δεδομένα, όμως, δείχνουν ότι υπάρχει ανάμεσα στα δύο, με τους μικρότερους σε διάρκεια ύπνους να συνδέονται με χαμηλότερου στάτους αφυδάτωσης.

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Sleep τον Φλεβάρη του 2019 εξέτασε ένα γκρουπ πάνω από 20 χιλιάδων Αμερικάνων και Κινέζων ενήλικων. Εντοπίστηκε ότι όσοι ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες κατά μέσο κάθε βράδυ είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανεπαρκές στάτους αφυδάτωσης (με βάση τα δείγματα ουρών) σε σχέση με όσους κοιμόντουσαν τουλάχιστον 8 ώρες.

Από την άλλη πλευρά, μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research, τον Φλεβάρη του 2018, βρήκε ότι η αφυδάτωση δεν επηρέασε την ποσότητα ή την ποιότητα του ύπνου σε 12 υγιείς νέους ενήλικες – αν και οι επιστήμονες τόνισαν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα.

Μία άλλη έρευνα κατέληξε ότι η ορμόνη βαζοπρεσσίνη, που παράγει ο οργανισμός, βοηθάει στην αποτροπή της αφυδάτωσης, αυξάνοντας την απορρόφηση του νερού στα νεφρά κατά τον κύκλο του ύπνου (έτσι ώστε να μην αφυδατωθείς ακόμα και όταν δεν πίνεις νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας). Οι διαταραχές στο τελευταίο κύκλο του ύπνου ίσως οδηγήσει σε αφυδάτωση διαταράσσοντας την απελευθέρωση της βαζοπρεσσίνης. Με άλλα λόγια, οι μικροί σε διάρκεια ύπνοι ίσως συμβάλλουν στην αφυδάτωση.

Μπορεί η αφυδάτωση να διαταράξει τον ύπνο;

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο:

Μυϊκοί σπασμοί: Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς σπασμούς, καθιστώντας δύσκολο τον ύπνο ή δυνητικά ξυπνώντας ένα άτομο στη μέση της νύχτας. Θυμηθείτε, η μυϊκή μάζα είναι 76 τοις εκατό νερό, σύμφωνα με μια επισκόπηση μελέτης που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2019 στο Nutrients.

Μυϊκές κράμπες: Οι μυϊκές κράμπες είναι ένα άλλο σύμπτωμα αφυδάτωσης, η οποία μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε επώδυνη σύσφιξη των μυών της γάμπας ή των ποδιών που μπορεί να ξυπνήσει κάποιον στη μέση της νύχτας.

Πονοκέφαλοι: Οι πονοκέφαλοι και οι κρίσεις ημικρανίας μπορούν να σε εμποδίσουν να κοιμηθείς.

Δίψα νωρίς το πρωί: Η δίψα μπορεί να προκαλέσει κάποιον να ξυπνήσει στη μέση της νύχτας ή νωρίς το πρωί.

Ξηρό στόμα: Η ξηροστομία μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσφορία που μπορεί να επιδεινώσει τον ύπνο.

Μπορεί η υπερβολική κατανάλωση νερού να διαταράξει τον ύπνο;

Το να πίνεις πολύ νερό, κυρίως αργά το βράδυ ή κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σου. Ορισμένες παλαιότερες μελέτες ( μία με σκύλους και μία με 14 ενήλικες άνδρες ) έχουν δείξει ότι τα νεφρά φιλτράρουν περισσότερο αίμα ενώ το άτομο βρίσκεται σε πρηνή θέση (στο στομάχι), το οποίο γεμίζει πιο γρήγορα την ουροδόχο κύστη και αυξάνει την παραγωγή ούρων, σε αντίθεση με όταν είσαι σε ύπτια θέση (ανάσκελα, στραμμένη προς τα πάνω).

Η υπερβολική πρόσληψη νερού κοντά στον ύπνο μπορεί να είναι πιο πιθανό να σας κάνει να ουρήσετε νωρίτερα από ό, τι εάν είχατε πιει την ίδια ποσότητα νερού κάποια στιγμή της ημέρας που δεν ξαπλώσατε. Με άλλα λόγια είναι πολύ πιθανό να επισκεφτείτε την τουαλέτα στη μέση της νύχτας, αν έχετε πιει αρκετό νερό πριν κοιμηθείτε.

Πόσο νερό πρέπει να πίνω και πότε

Επομένως, προτείνεται η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως ανάμεσα στα γεύματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης προτείνεται η αποφυγή κατανάλωσης υγρών τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Ωστόσο, εάν έχετε την τάση να έχετε υπερκινητική ουροδόχο κύστη ή ακράτεια , είναι καλύτερο να αποφύγετε την κατανάλωση του νερού δύο έως τρεις ώρες πριν τον ύπνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.