ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ο Άρειος Πάγος άσκησε αναίρεση στην απαλλακτική απόφαση για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Ο Άρειος Πάγος άσκησε αναίρεση στην απαλλακτική απόφαση για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Νέα τροπή έλαβε η υπόθεση των δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η οποία είχε κλείσει στο Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, όταν έπαυσε η ποινική δίωξη σε βάρος όλων των εμπλεκομένων κατηγορουμένων για τα αδικήματα της απιστίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Και αυτό, γιατί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά εφετειακής απόφασης που έκλεισε την υπόθεση.

Κατ΄ αρχάς, υπενθυμίζεται ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 405 προβλέπει ότι η δίωξη σε βάρος των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, όταν και εφόσον το κρίνουν, οι διοικήσεις των Τραπεζών.

Παράλληλα, μετά την κατάργηση του αυτεπάγγελτου της δίωξης των τραπεζικών στελεχών, τέθηκε τρίμηνη προθεσμία στα Πιστωτικά Ιδρύματα προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα υποβάλλουν ή όχι μηνύσεις κατά στελεχών τους. Δηλαδή αν επιθυμούσαν τη διάσωση των εκκρεμών υποθέσεων, αλλιώς αυτές θα έκλειναν σε δικαστικό επίπεδο. Επίσης, το αδίκημα της απιστίας από στελέχη των Τραπεζών από κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Τώρα, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Ζαχαρίας Κοκκινάκης άσκησε αναίρεση στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με το σκεπτικό ότι ήταν εμπρόθεσμη και νομότυπη, η κατάθεση από την πολιτική αγωγή (κατά την διάρκεια διεξαγωγής της δίκης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών) της δήλωσης που απαιτείται για τα φερόμενα ως παθόντα Πιστωτικά Ιδρύματα, προκειμένου να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (πλέον διώκεται μόνο κατ’ έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα).

Μετά την αναίρεση που ασκήθηκε η υπόθεση θα εισαχθεί σε ένα από τα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφανθεί τελικά εάν θα αναιρέσει την απόφαση του Εφετείου κατά το σκέλος που αφορά την απιστία ως βασικό αδίκημα και κατ’ επέκταση και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Τι είχε αποφασίσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία τον Ιούλιο του 2020. Τότε, η προεδρεύουσα είχε ταχθεί υπέρ της άποψης ότι η δήλωση ήταν εμπρόθεσμη, ενώ οι δύο σύνεδροι είχαν ταχθεί υπέρ της άποψης ότι ο ειδικός εκκαθαριστής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (η εταιρεία PQH) κατέθεσε εκπρόθεσμα στο ακροατήριο τη δήλωση για να συνεχιστεί η δίκη για τα δυο κακουργήματα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Κατόπιν αυτών, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου απαλλάχθηκαν από τα δυο κακουργήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αμέσως, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Εφετείου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ζήτησε να του διαβιβαστεί απόφαση μόλις καθαρογραφεί, έτσι ώστε να μελετηθεί και να κριθεί εάν το σκεπτικό απαλλαγής είναι ορθό. Έτσι και έγινε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.