Άτμισμα: Αυξημένος ο κίνδυνος διατροφικών διαταραχών για τους εφήβους σύμφωνα με νέα έρευνα

Άτμισμα: Αυξημένος ο κίνδυνος διατροφικών διαταραχών για τους εφήβους σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι φοιτητές που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διατροφικές διαταραχές, υπογραμμίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Eating Behaviors.

Το πιο πάνω εύρημα ταιριάζει με τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών, που δείχνουν ότι τα άτομα με διατροφικές διαταραχές είναι πιθανότερο να αντιμετωπίζουν και ψυχικές διαταραχές, όπως η διαταραχή κατάχρησης ουσιών. Μάλιστα, η σύνδεση διατροφικών διαταραχών και ατμίσματος καθίσταται πιο ρεαλιστική, δεδομένου ότι η πανδημία αύξησε την χρήση νικοτίνης.

Σύμφωνα με τον Δρ. Kyle T. Gansom, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, αν αντιμετωπιστούν οι αιτίες των διατροφικών διαταραχών στους νέους, όπως ο στιγματισμός λόγω βάρους ή άλλα ψυχολογικά αίτια, τότε πιθανότατα θα παρατηρηθεί και μείωση του ατμίσματος, σύμφωνα με το Wikihealth.

Πώς συνδέεται το άτμισμα με τις διατροφικές διαταραχές;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, χρησιμοποίησαν πληροφορίες από περισσότερους από 51.000 φοιτητές των ΗΠΑ, που είχαν δώσει διάφορα προσωπικά τους στοιχεία ως μέρος μιας μεγάλης, μακροπρόθεσμης μελέτης.

Κατά την αξιολόγηση των πληροφοριών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στο άτμισμα και τις διατροφικές διαταραχές. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που άτμιζαν για τουλάχιστον 30 ημέρες, ήταν πιο πιθανόν να διαγνωστούν με διατροφικές διαταραχές. Γενικότερα, ο επιπολασμός των διατροφικών διαταραχών ήταν 5,8% και ο αυξημένος κίνδυνος διατροφικών διαταραχών ήταν 29,6% στα άτομα που άτμιζαν. Οι αριθμοί αυτοί, ήταν μεγαλύτεροι συγκριτικά με τα άτομα που δεν άτμιζαν.

Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες κινδύνου για διατροφικές διαταραχές, όπως βιολογικοί και ψυχολογικοί παράγοντες, διαπίστωσαν και πάλι ότι ο κίνδυνος παρέμενε υψηλότερος για τα άτομα που άτμιζαν.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι το άτμισμα και το κάπνισμα ήταν το πιο κοινό μέσω χρήσης ουσιών ανάμεσα στους συμμετέχοντες με ή χωρίς συμπτώματα διατροφικής διαταραχής. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πολύπλευρος. Από τη μια, τα άτομα με διατροφικές διαταραχές, χρησιμοποιούν ουσίες, όπως η νικοτίνη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι οποίες διαταράσσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, καταστέλλοντας την όρεξη και αλλάζοντας τον μεταβολισμό. Από την άλλη, η νικοτίνη χρησιμοποιείται και ως ενας τρόπος διαχείρισης των συναισθημάτων και συνήθως τα άτομα με διατροφικές διαταραχές αντιμετωπίζουν και συναισθηματικά προβλήματα.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γιατροί; Τι πρέπει να κάνουν οι αρμόδιοι φορείς;

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντικά υπό το φως της αύξησης των διατροφικών διαταραχών και των διαταραχών χρήσης ουσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον Harry Brandt, διευθυντή του Κέντρου Αποθεραπείας Eating, «δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι παρατηρούνται υψηλότερα ποσοστά διατροφικών διαταραχών σε μια ομάδα χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου και αντίστροφα». «Γενικά, οι διατροφικές διαταραχές έχουν υψηλά ποσοστά συννοσηρότητας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, των διαταραχών της διάθεσης, των διαταραχών άγχους και των διαταραχών χρήσης ουσιών».

Αυτή η σχέση μεταξύ ατμίσματος και διατροφικών διαταραχών απαιτεί περαιτέρω μελέτη. Η εθνική ρύθμιση σχετικά με το τι μπορούν και δεν μπορούν να αγοράσουν ελεύθερα οι νέοι, πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να προστατευθεί η υγεία και η ευημερία τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ως μέρος της πρόληψης, θα πρέπει οι ιατροί να γνωρίζουν και να διερευνούν περαιτέρω τον συσχετισμό των διατροφικών διαταραχών και των θεμάτων ψυχικής υγείας σε άτομα που χρησιμοποιούν ουσίες, όπως η νικοτίνη του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ώστε να βρεθούν και να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια που οδηγούν στη χρήση. Αν αντιμετωπιστούν τα αίτια, τότε και το άτμισμα θα μειωθεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.