ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτά είναι τα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν απέναντι στην εμφάνιση θρόμβωσης

Αυτά είναι τα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν απέναντι στην εμφάνιση θρόμβωσης

Οι φλεβικές θρομβώσεις εμφανίζονται συνήθως στα πόδια, αλλά μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε πνευμονική εμβολή εάν ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στον πνεύμονα.

Παράγοντες που προκαλούν θρόμβωση

Μερικές αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση θρόμβων, είναι οι ακόλουθες:

  • Καθιστική ζωή και μικρή κίνηση στα πόδια, είτε από συνήθεια είτε λόγω ανάρρωσης από κάποιο χειρουργείο
  • περπάτημα μεγάλων αποστάσεων
  • ορισμένα φάρμακα όπως η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.

Συμπτώματα θρόμβωσης

Τα συμπτώματα της θρόμβωσης εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους, αλλά γενικά παρατηρείται:

  • πρήξιμο ή πόνος στα πόδια (κυρίως στις γάμπες)
  • ερυθρότητα (κοκκίνισμα)
  • αίσθημα θερμότητας ή καψίματος.

Τα τρόφιμα – άμυνα στη θρόμβωση

Τα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν απέναντι στην εμφάνιση θρόμβωσης, είναι τα εξής:

Ελαιόλαδο

Η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου βοηθά στη μείωση της εμφάνισης του παράγοντα πήξης VII έως και 40%, γεγονός που ευνοεί την εμφάνιση θρόμβωσης, σύμφωνα με άρθρο στο American Journal of Clinical Nutrition.
Ο παράγοντας VII είναι μια εξαρτώμενη από τη βιταμίνη Κ πρωτεάση σερίνης που συντίθεται στο ήπαρ και ένα συστατικό της εξωγενούς οδού πήξης.
Επίσης, το συγκεκριμένο λάδι είναι πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστά για τις αντιθρομβωτικές τους ιδιότητες.

Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι βοηθά στο να διατηρούνται υπό έλεγχο τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Επιπλέον, είναι ένα λαχανικό με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C και φλαβονοειδή, όπως η κερσετίνη.
Έτσι, το κρεμμύδι καθίσταται τρόφιμο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Complutense.

Καρότα

Τα καρότα είναι καλή πηγή βήτα-καροτενίων, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος ή προβλημάτων λόγω των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, όπως τονίζει μια μελέτη του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σκόρδο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν και δεν απολαμβάνουν πολλοί τη γεύση του, το σκόρδο είναι επίσης σύμμαχος κατά της θρόμβωσης λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Β, η οποία βοηθά στην καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και των στεφανιαίων αρτηριών.
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ έδειξε ότι η καθημερινή πρόσληψη σκόρδου βοηθά στην αποφυγή συμβάντων αρτηριοσκλήρωσης, δηλαδή στον σχηματισμό μιας πλάκας, του λεγόμενου αθηρώματος, στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων, που τα κάνει σκληρά και άκαμπτα, περιορίζοντας συχνά τη ροή αίματος στα ζωτικά όργανα και τους ιστούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.