Τελικά μπορούμε να καταναλώσουμε πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες;

Τί πρέπει να γνωρίζετε

Τελικά μπορούμε να καταναλώσουμε πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες;

Στους περισσότερους αν όχι σε όλους μας έχει τύχει να αγοράσουμε ένα ολόκληρο σακί πατάτες και μέσα σε κάποιες μέρες ή εβδομάδες, να παρατηρήσουμε πως έχουν… πετάξει φύτρες. Μπορεί οπτικά να φαίνονται σε πολλούς ακατάλληλες για βρώση. Το θέμα είναι, τρώγονται; Ναι ή όχι;

Η απάντηση είναι, ότι εξαρτάται. Όταν αρχίζει να βλαστάνει η πατάτα, αναπτύσσει ριζούλες οι οποίες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε γλυκοαλκαλοειδή, τα οποία μπορεί να δώσουν στην πατάτα μια δυσάρεστη, πικρή γεύση. Ένα από αυτά τα αλκαλοειδή είναι και η σολανίνη, η οποία είναι βρώσιμη, και εντοπίζεται και στις μελιτζάνες, τις ντομάτες και τις πιπεριές ακόμη και όταν είναι φρέσκες.

Όμως, η υπερβολική ποσότητα σολανίνης που περιέχεται στις ρίζες, μπορεί να θεωρηθεί τοξική για τον οργανισμό. Για αυτό, όταν η πατάτα βγάζει βλαστούς πρέπει να τους αφαιρούμε σχολαστικά και να καθαρίσουμε καλά την πατάτα. Αν οι βλαστοί αυτοί είναι μικροί και αφαιρεθούν, η πατάτα μπορεί να φαγωθεί.

Αν όμως οι ρίζες αυτές έχουν αρχίσει και μακραίνουν, τότε (όσο και αν με στενοχωρεί που το λέω, αφού πάντα αγαπάμε τη no waste φιλοσοφία) καλύτερα να τις πετάξουμε.

Οι βλαστοί, εκτός του ότι μπορεί να έχουν άσχημη γεύση, αν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σολανίνη, μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, πυρετό ή ανακατωσούρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, είναι ένα θέμα που θέλει προσοχή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.