Νέα μελέτη: Να γιατί όσοι οδηγούν είναι πιο επιρρεπείς σε ιούς και μολύνσεις

Τί έδειξε η μελέτη

Νέα μελέτη: Να γιατί όσοι οδηγούν είναι πιο επιρρεπείς σε ιούς και μολύνσεις

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη, διαπιστώθηκε πως ένας οδηγός αγγίζει και ξύνει το πρόσωπο του 26 φορές τη ώρα κατά μέσο όρο, κάτι που δυνητικά τον εκθέτει σε κίνδυνο μόλυνσης από ιούς και άλλα μικρόβια.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εργονομίας «Ergonomics», ανέλυσαν 31 ώρες βίντεο από την παρακολούθηση 36 έμπειρων οδηγών μέσω εσωτερικής κάμερας στο όχημα τους.

Οι οδηγοί παρατηρήθηκαν να αγγίζουν το πρόσωπο τους ή τη γύρω περιοχή 26,4 φορές την ώρα, κάθε φορά για σχεδόν τέσσερα δευτερόλεπτα. Το ίδιο το πρόσωπο το άγγιζαν σε ποσοστό 80%, τα μαλλιά 10%, το λαιμό σχεδόν 9% και τους ώμους σχεδόν 2%.

Στο 42,5% των περιπτώσεων οι οδηγοί έπιαναν τα χείλη τους, τα ρουθούνια τους και τα μάτια τους κάθε περίπου πέντε λεπτά, χρησιμοποιώντας κυρίως τα δάχτυλα τους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση μικροβίων και λοιμώξεις, αν δεν έχει προηγηθεί καλό πλύσιμο των χεριών.

Δεν διαπιστώθηκαν διαφορές στη συμπεριφορά ανδρών και γυναικών, ούτε ανάμεσα σε διαφορετικές ηλικίες, πράγμα που, κατά τους ερευνητές, «σημαίνει ότι όλοι οι οδηγοί δυνητικά αντιμετωπίζουν κίνδυνο μόλυνσης μέσω αγγίγματος του προσώπου τους ενόσω οδηγούν». Γι’ αυτό συνιστούν στους οδηγούς, ιδίως εν μέσω πανδημίας, να καθαρίζουν με αντισηπτικό τα χέρια τους μόλις μπαίνουν στο όχημα τους.

«Ξύνοντας τη μύτη του ή τρίβοντας τα μάτια του, ο οδηγός μπορεί άθελα του να μεταφέρει στο πρόσωπο του ιούς ή άλλες επικίνδυνες ξένες ουσίες, τις οποίες έχει πάρει από κάποια μολυσμένη επιφάνεια του οχήματος του ή πριν μπει σε αυτό», δήλωσε ο ερευνητής δρ Ντέιβιντ Λαρτζ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι οδηγοί, όπως είναι αναμενόμενο, πιάνουν το πρόσωπο τους λιγότερο, όταν ο δρόμος έχει πολλή κίνηση ή οι ίδιοι οδηγούν ενεργητικά αλλάζοντας συνεχώς λωρίδες ή κάνοντας συνεχείς στροφές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.