ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Καθηγητής Δ.Θάνος: «Η μετάλλαξη Όμικρον θα έρθει σύντομα και στην Ελλάδα – Θέμα χρόνου να ανιχνευτεί»

Τί λέει o πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών

Καθηγητής Δ.Θάνος: «Η μετάλλαξη Όμικρον θα έρθει σύντομα και στην Ελλάδα – Θέμα χρόνου να ανιχνευτεί»

Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, Δημήτρης Θάνος που μαζί με την ομάδα του πρώτοι ανακαλύπτουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αναφέρει ότι «δεν έχει ανιχνευτεί μέχρι στιγμής η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μας επισκεφτεί».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής όσο η Όμικρον εξαπλώνεται εκτός Ελλάδας τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εισόδου του στελέχους αυτού και στην χώρα μας :

«Δεν έχει ανιχνευτεί μέχρι στιγμής η μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο είναι θέμα χρόνου αυτό να συμβεί σύντομα από την στιγμή που θα αρχίσει να εξαπλώνεται διεθνώς και ιδιαίτερα στις Ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε πότε θα έρθει. Όλα τα στελέχη που έχουν κυκλοφορήσει ευρέως έχουν έρθει και στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της η Όμικρον διαφέρει σημαντικά από την μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ», καθώς πρόκειται για ένα υπερ-μεταλλαγμένο στέλεχος:

«Σε σχέση με την μετάλλαξη “ΔΕΛΤΑ”, η “Omicron” χαρακτηρίζεται από πολλαπλές μεταλλάξεις, οι οποίες είναι πιθανόν να της προσδίδουν νέα χαρακτηριστικά. Το κύριο γνώρισμα της Όμικρον” είναι ότι παρουσιάζει έναν μοναδικό συνδυασμό 32 μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα, ενώ η “ΔΕΛΤΑ” εμφανίζει μόνο 16 μεταλλάξεις» αναφέρει ο καθηγητής και προσθέτει :

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η Όμικρον φαίνεται ότι διαθέτει χαρακτηριστικά που την καθιστούν πιο μεταδοτική και περισσότερο ανθεκτική στην ανοσία που προκύπτει από προηγούμενη μόλυνση αλλά και από τα εμβόλια. Ασφαλή δεδομένα περί αυτού θα προκύψουν σε μερικές εβδομάδες. Τα εμβόλια θα εξακολουθήσουν να αποτελούν το μοναδικό μεγάλο “όπλο” για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι πολύ πιθανόν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα έχουν κάποια αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον και αν χρειαστεί θα επικαιροποιηθούν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.