Εννέα άμυνες του ανθρώπινου σώματος που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε

Μας προστατεύουν 24ώρες την ημέρα από διάφορα πράγματα που θα μπορούσαν να μας βλάψουν

Εννέα άμυνες του ανθρώπινου σώματος που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε

Το σώμα είναι μια σύνθετη συλλογή πολλών βιολογικών κύκλων και συστημάτων που συχνά είναι δύσκολο να κατανοηθούν πλήρως.

Ένα τέτοιο σύστημα αποτελεί το σύνολο των μηχανισμών άμυνας. Μας προστατεύουν 24ώρες την ημέρα από διάφορα πράγματα που θα μπορούσαν να μας βλάψουν.

Παρακάτω θα μάθετε 9 συναρπαστικά πράγματα για το σώμα που μπορεί να μην γνωρίζατε πως αποτελούν μηχανισμούς άμυνας.

Χασμουρητό

Ο κύριος σκοπός του χασμουρητού είναι να κρυώσει τον εγκέφαλο αφότου έχει υπερθερμανθεί ή υπερφορτωθεί.

Φτέρνισμα

Συνήθως, φτερνιζόμαστε, όταν οι ρινικές δίοδοι γεμίζουν με πάρα πολλά αλλεργιογόνα, μικρόβια, σκόνη ή άλλες ερεθιστικές ουσίες. Το φτέρνισμα είναι ο τρόπος του σώματος να απαλλαγούμε από αυτά τα «σκουπίδια».

Τέντωμα

Οι άνθρωποι τεντώνονται ενστικτωδώς για να προετοιμάσουν το σώμα τους για τα φυσικά φορτία που αναμένεται να αναλάβει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Λόξιγκας

Όταν τρώμε πολύ γρήγορα, μεγάλη ποσότητα ή καταπίνουμε μεγάλα κομμάτια τροφής, το πνευμονογαστρικό νεύρο μπορεί να ερεθιστεί. Αυτό, συνδέεται στενά με το στομάχι και το διάφραγμα μας. Το αποτέλεσμα είναι ο λόξιγκας.

Μυοκλονικός σπασμός

Πρόκειται για το παράξενο τράνταγμα που νιώθει κανείς όταν ξαπλώνει, αποκοιμιέται και το σώμα του κλονίζεται για ένα δευτερόλεπτο σαν να υπέστη ηλεκτρικό σοκ. Σε αυτή τη στιγμή, όλοι οι μύες σας συσπώνται με αποτέλεσμα να ξυπνάτε και να τινάζεστε από το κρεβάτι. Το φαινόμενο προκαλείται επειδή η συχνότητα της αναπνοής σας πέφτει γρήγορα, ενώ ο σφυγμό σας επιβραδύνει μόνο πολύ ελαφρά και οι μυς σας είναι χαλαροί. Περιέργως, ο εγκέφαλός ερμηνεύει αυτές τις ενέργειες ως προάγγελο θανάτου. Γι ‘αυτό προσπαθεί να σας σώσει δίνοντάς σας ένα τράνταγμα.

Το σώμα μας αντιδρά και προσαρμόζεται στο περιβάλλον

Ρυτίδιασμα του δέρματος

Οι ρυτίδες που εμφανίζονται στο δέρμα των χεριών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Το φαινόμενο αυτό προκαλείται όταν το σώμα αντιμετωπίζει μια αυξημένη ποσότητα υγρασίας και καταλαβαίνει ότι το περιβάλλον μπορεί να είναι ολισθηρό. Έτσι, το δέρμα των χεριών σας αρχίζει αμέσως να αλλάζει με τρόπο που θα καταστήσει ευκολότερο για σας να πιάσετε λείες επιφάνειες.

Απώλεια μνήμης

Η απώλεια της μνήμης συμβαίνει συχνά μετά από δυσάρεστες εμπειρίες. Ο εγκέφαλος διαγράφει κυριολεκτικά τις πιο φοβερές στιγμές από τις αναμνήσεις μας.

Ανατριχίλα

Η πρωταρχική λειτουργία της ανατριχίλας είναι να μειωθεί το ποσό της θερμότητας που χάνει το σώμα μας μέσα από τους πόρους του δέρματος, οι οποίοι στη συνέχεια καθιστούν ευκολότερο να ζεσταθούμε σε κλιματολογικά αφιλόξενες συνθήκες.

Δάκρυα

Εκτός από το ότι ενεργεί ως προστασία για το βλεννογόνο του ματιού μας, όταν ξένα αντικείμενα έρθουν σε επαφή με αυτό, τα δάκρυα χρησιμεύουν ως μέσο «συναισθηματικής άμυνας.» Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε στρεσογόνες καταστάσεις ο οργανισμός δημιουργεί μια νέα, ισχυρή πηγή ερεθισμού, προκειμένου να αποσπάσει ένα πρόσωπο από τον πόνο που αντιμετωπίζει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι παραπάνω λόγοι αποδεικνύουν ότι το σώμα εργάζεται καθημερινά για να μας προστατεύει. Το μόνο που χρειάζεται είναι ηρεμία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.