ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Προσοχή: Το κοινό συστατικό οδοντόκρεμας που δεν κάνει καλό στην υγεία του εντέρου σου

Όσα υποστηρίζουν οι έρευνες

Προσοχή: Το κοινό συστατικό οδοντόκρεμας που δεν κάνει καλό στην υγεία του εντέρου σου

Ακόμα κι αν δεν καταπίνεις σκόπιμα την οδοντόκρεμα σου, τα συστατικά της μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι υπάρχει σε αυτή τη λίστα συστατικών.

Παρά το γεγονός ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαγόρευσε την τρικλοζάνη από τα σαπούνια το 2016, εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολλές από τις δημοφιλείς οδοντόκρεμες στα ράφια των καταστημάτων. Σύμφωνα με έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών, αυτά μπορεί να είναι άσχημα νέα για την υγεία του εντέρου σου.

Αν ρίξεις μια ματιά στο σωληνάριο της οδοντόκρεμάς σου αυτή τη στιγμή, το πιθανότερο είναι ότι θα εντοπίσεις την τρικλοζάνη στη λίστα συστατικών. Βρίσκεται σε περισσότερα από 2.000 προϊόντα – συμπεριλαμβανομένων αντιβακτηριακών σαπουνιών, απορρυπαντικών σώματος, οδοντόκρεμες, ακόμη και καλλυντικών.

Όπως επισημαίνει το FDA, οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της τρικλοζάνης έχουν διεξαχθεί σε ζώα – όχι σε ανθρώπους. “Ορισμένες βραχυπρόθεσμες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η έκθεση σε υψηλές δόσεις τρικλοζάνης σχετίζεται με μείωση των επιπέδων ορισμένων θυρεοειδικών ορμονών. Όμως δεν γνωρίζουμε τη σημασία αυτών των ευρημάτων για την ανθρώπινη υγεία”, λέει το FDA. “Άλλες μελέτες έχουν αυξήσει την πιθανότητα ότι η έκθεση στην τρικλοζάνη συμβάλλει στο να γίνουν τα βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Προς το παρόν, δεν έχουμε αρκετές διαθέσιμες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε το επίπεδο κινδύνου που ενέχει η τρικλοζάνη για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.”

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι η τρικλοζάνη μπορεί να συσσωρευτεί και να παραμείνει στις τρίχες της οδοντόβουρτσάς για εβδομάδες, καθιστώντας το εύκολο για το συστατικό να φτάσει στο έντερό σου – αλλά ορισμένες μεγάλες μάρκες δεν το θεώρησαν αυτό ως κίνδυνο για την υγεία.

Ένα χρόνο αργότερα, ακόμη περισσότερη έρευνα που διεξήχθη σε ποντίκια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine διαπίστωσε ότι η ένωση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το έντερο σου και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications αναφέρει ότι η τρικλοζάνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο έντερο. Ωστόσο, η ομάδα διεθνών ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας εντόπισε τα βακτήρια που προκαλούν τις βλαβερές συνέπειες της τρικλοζάνης, η οποία μπορεί να έχει πρωτοποριακά αποτελέσματα στη βοήθεια όσων πάσχουν από διάφορες γαστρεντερικές παθήσεις. «Με τον εντοπισμό των ενόχων βακτηρίων, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέες προσεγγίσεις για τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Matthew Redinbo, καθηγητής χημείας και μικροβιολογίας στο UNC-Chapel Hill College of Arts and Sciences και UNC School of Medicine.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.