ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Οι 7 νευρολογικές επιπτώσεις του κορωνοϊού – Πώς μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο

Οι 7 νευρολογικές επιπτώσεις του κορωνοϊού – Πώς μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο

O κορωνοϊός θεωρείται σε μεγάλο βαθμό, μια ασθένεια που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες και το αναπνευστικό με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον εγκέφαλο και στο νευρολογικό σύστημα του ανθρώπου να είναι λιγότερο γνωστές.

Αλλά εκτός από το να προκαλεί εμφανή σωματικά συμπτώματα, ο ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα τα οποία όπως αναφέρουν οι έρευνες τείνουν να διαρκούν περισσότερο.

Αντίθετα με το τι είναι σύνηθες σε μία ασθένεια του αναπνευστικού, οι γιατροί εξεπλάγησαν όταν οι άνθρωποι άρχισαν να παραπονιούνται για πονοκεφάλους, είχαν παραληρήματα και παραισθήσεις, ομίχλη του εγκεφάλου (brain fog) και απώλεια όσφρησης ή γεύσης στην αρχή της πανδημίας.

Και στους πιο σοβαρά άρρωστους, σύντομα αναφέρθηκαν επιπτώσεις όπως εγκεφαλικά και φραγμένα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο.

Μια σειρά από εξαιρετικά θετικές μελέτες δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο ήπια από άλλα στελέχη, με την πρώτη επίσημη έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος νοσηλείας είναι 50 έως 70% χαμηλότερος από ό,τι με τη μετάλλαξη Delta.

Ένας στους πέντε ασθενείς με Covid μπορεί να υποφέρει από εγκεφαλικά αγγειακά επεισόδια, σύμφωνα με τον καθηγητή James Goodwin.

Όπως εξήγησε στην «Telegraph», αυτό συμβαίνει επειδή οι λοιμώξεις οδηγούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε υπερένταση και σε μερικούς ανθρώπους που έχουν τεράστιο ιικό φορτίο, μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτη απόκριση.

Αυτή είναι η απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας φλεγμονωδών μορίων, γνωστών ως καταιγίδα κυτοκινών, στη μολυσμένη περιοχή.

Επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, ανεπάρκεια και μερικές φορές θάνατο. Αλλά δεν είναι μόνο οι πνεύμονες που χτυπιούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα σε υπερένταση, άλλα όργανα όπως η καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά μπορεί να καταστραφούν λόγω χαμηλού οξυγόνου, φλεγμονής και πήξης του αίματος.

Πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος

Ο εγκέφαλος μπορεί επίσης να πληγεί από αυτό και να τραυματιστεί στην προσπάθεια του σώματος να αντισταθεί στον ιό.

Ο καθηγητής Goodwin είπε ότι οι γιατροί γνωρίζουν τώρα ότι ο Covid εισέρχεται στον εγκέφαλο μέσω ερμητικά σφραγισμένων αιμοφόρων αγγείων που περιβάλλουν το όργανο. Οι ακίδες του ιού αρπάζουν τους υποδοχείς, αναπαράγονται μέσα τους και μετά προχωρούν στον εγκέφαλο.

Με το σώμα σε κατάσταση πανικού, μια απόκριση φλεγμονής προσπαθεί να νικήσει τον ιό διασπώντας τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας βλάβη που επηρεάζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επτά νευρολογικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τον Covid:

Πονοκέφαλοι
Εγκεφαλική ομίχλη
Παραλήρημα
Εγκεφαλικά επεισόδια
Θρόμβοι αίματος
Απώλεια όσφρησης
Ψευδαισθήσεις

Μετά την ανάρρωση, ορισμένα άτομα μπορεί στη συνέχεια να εμφανίσουν σοβαρές νευρολογικές, συμπεριφορικές ή ψυχιατρικές διαταραχές, λόγω των (συχνά προσωρινών) ουλών που αφήνονται στον εγκέφαλο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν παραισθήσεις και ήχους που δεν υπάρχουν, καθώς ο εγκέφαλος αναδιαμορφώνεται μετά τον ιό.

Στην πραγματικότητα, η ομίχλη του εγκεφάλου είναι πιθανώς πολύ συνηθισμένο συναίσθημα για τους ανθρώπους που επανέρχονται στον κόσμο μετά την ασθένεια, ακόμη και αν νόσησαν από την πιο ήπια Όμικρον.

Ωστόσο σε μία προσπάθεια να είναι καθησυχαστικοί οι γιατροί αναφέρουν ότι τα παραπάνω είναι απλώς η αντίδραση από τον ιό που εισέβαλε, ή προσπάθησε να εισβάλει, στον εγκέφαλό σας και τη ζημιά που προκλήθηκε στα κύτταρα στην επόμενη μάχη.

Η έρευνα δείχνει ότι τα κύτταρα επιδιορθώνονται γρήγορα και αποτελεσματικά, καθώς και αρκετά ανθεκτικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μπορεί να σημαίνει μόνο λίγες μέρες, εβδομάδες ή μήνες «σε ορισμένες άτυχες περιπτώσεις», να αισθάνεστε ότι δεν έχετε πλήρη διαύγεια καθώς ο εγκέφαλός σας προσπαθεί να επανέλθει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.