ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Δείτε πώς θα προστατευτείτε από τις διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα

Εμφανίζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες από ότι στους άνδρες

Δείτε πώς θα προστατευτείτε από τις διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα

Αδιαμφισβήτητα, οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα είναι από τις πιο κοινές ενδοκρινολογικές παθήσεις.

Εμφανίζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, αλλά και κατά την παιδική ηλικία.

Τα πιο συχνά προβλήματα του θυρεοειδούς είναι τα εξής:

– Διόγκωση του θυρεοειδή αδένα (βρογχοκήλη)

– Υπερθυρεοειδισμός (όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει περισσότερη θυρεοειδή ορμόνη)

– Υποθυρεοειδισμός (όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί)

– Όζοι

Θεωρούνται αυτοάνοσης αιτιολογίας, ωστόσο ο τρόπος ζωής μας (π.χ. διατροφή, στρες) μπορεί επίσης να επηρεάσει τις πιθανότητες να εκδηλωθεί υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός ή κάποια άλλη διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Δείτε ποιες συνήθειες μπορείτε να υιοθετήσετε ώστε να εξασφαλίσετε ότι ο μικρός αδένας που παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο σωστά:

Ακολουθείστε μεσογειακή διατροφή: Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή, προλαμβάνει την εκδήλωση φλεγμονής στο σώμα. Η εκδήλωση φλεγμονής στο γαστρεντερικό μπορεί να πυροδοτήσει γενικευμένη ανοσοαντίδραση, διαδικασία που παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση των διαταραχών του θυρεοειδούς. Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, καθαρές πρωτεΐνες και ψάρι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: Προϊόντα που έχουν υποστεί επεξεργασία, όπως τα έτοιμα αρτοποιήματα και διαφόρων ειδών αλμυρά σνακ, καθώς και τα αλλαντικά και τα αναψυκτικά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και συντηρητικών, χρώματα και βλαβερά λιπαρά. Τα συστατικά αυτά προωθούν την εκδήλωση φλεγμονής στο γαστρεντερικό, άρα και την ανοσοαντίδραση.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη λήψη συμπληρώματος: Το ιώδιο είναι ένα αμέταλλο απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Η έλλειψη ιωδίου αποτελεί αιτία της διόγκωσης του θυρεοειδούς αδένα και του υποθυρεοειδισμού, αν και σήμερα στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι αρκετά σπάνια. Από την άλλη, η υπερφόρτωση του οργανισμού με ιώδιο μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση υπερθυρεοειδισμού. Δύο άλλα συστατικά, το σελήνιο και η βιταμίνη D, έχουν συνδεθεί με τη βελτιωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς, οπότε πρέπει να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες και αυτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προστατευθείτε από τοξίνες του περιβάλλοντος: Η χρόνια έκθεση σε ενδοκρινικούς διαταράκτες, δηλαδή σε ουσίες που επεμβαίνουν στη λειτουργία του συστήματος που ελέγχει τις ορμόνες, θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει, έστω και σε μικρό βαθμό, στην εκδήλωση διαταραχών του θυρεοειδούς. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα PFCs που βρίσκονται σε βραδυφλεγή υλικά, αδιάβροχα υφάσματα και αντικολλητικά σκεύη, οι φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται κυρίως σε μαλακά πλαστικά, και η δισφαινόλη Α που βρίσκεται σε σκληρά πλαστικά και κονσέρβες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.