Νέα έρευνα για τον κορωνοϊό: Δεν αρκεί η πενθήμερη καραντίνα – Τι ισχύει στη χώρα μας

Μεταδίδουν τον ιό ακόμη και μετά από 10 ημέρες

Νέα έρευνα για τον κορωνοϊό: Δεν αρκεί η πενθήμερη καραντίνα – Τι ισχύει στη χώρα μας

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη για τον κορωνοϊό, διαπιστώθηκε πως το 13% των ασθενών μετά από 10 ημέρες καραντίνας, εξακολουθούν να παρουσιάζουν κλινικά σημαντικά επίπεδα του ιού, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να είναι ακόμη μολυσματικοί.

Ειδικότερα, η μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές Journal of Infectious Diseases, εξέτασε 176 άτομα που είχαν βρεθεί θετικά με το κλασικό τεστ του μοριακού ελέγχου.

Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει σχετικά με την πρόσφατη οδηγία του CDC και την υιοθέτηση της από τον δικό μας ΕΟΔΥ να αλλάξουν τα πρωτόκολλα καραντίνας και απομόνωσης για όσους έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) επιμένουν στην οδηγία για μείωση της καραντίνας για όσους έχουν βρεθεί θετικοί στην covid-19 στις πέντε ημέρες, προσθέτοντας όμως ότι μπορούν να κάνουν ένα τεστ αντιγόνου προτού σταματήσουν την αυτοαπομόνωση, αν και αυτό δεν επιβάλλεται.

όπως είπαν η εξέταση 113 ερευνών από 17 χώρες έδειξε ότι όποιος έχει προσβληθεί από covid-19 μεταδίδει τον ιό κυρίως στα αρχικά στάδια της μόλυνσης. Σύμφωνα με τα CDC, ένας ασθενής είναι πιο μολυσματικός και κινδυνεύει να μεταδώσει τη νόσο “μεταξύ 2-3 ημερών πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων και 8 ημέρες μετά την εμφάνισή τους”.

Τι ισχύει στη χώρα μας σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ με βάση τα νεότερα δεδομένα, υπάρχει η παρακάτω σύσταση σε όσους έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

• Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.

• Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – με βασικό τον πυρετό- ελαττώνονται, διακοπή της απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης στο σπίτι.

• Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Παρόλα αυτά, αρκετά άτομα αποφασίζουν να κάνουν τεστ πριν εξέλθουν της 5ημερης καραντίνας προληπτικά ή γιατί έχουν ακόμα συμπτώματα και βρίσκονται θετικά με την συζήτηση να έχει ανάψει για τα καλά για το αν τελικά οι πέντε ημέρες είναι αρκετές.

Νέα έρευνα έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά καθώς υποστηρίζει πως μετά τις πέντε ημέρες ένα άτομο που έχει βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό ενδέχεται να μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

Μεταδίδουν τον ιό ακόμη και μετά από 10 ημέρες

Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές Journal of Infectious Diseases, εξέτασε 176 άτομα που είχαν βρεθεί θετικά με το κλασικό τεστ του μοριακού ελέγχου.

Διαπίστωσε ότι το 13% των ανθρώπων μετά από 10 ημέρες, εξακολουθούν να παρουσιάζουν κλινικά σημαντικά επίπεδα του ιού πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να είναι ακόμη μολυσματικοί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η καθηγήτρια της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Έξετερ Λόρνα Χάρις, εποπτεύουσα της μελέτης επεσήμανε πως «αν και πρόκειται για σχετικά μικρή μελέτη, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο δυνητικά ενεργός ιός μπορεί μερικές φορές να επιμένει πέρα ​​από μια περίοδο 10 ημερών και θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης. Πολύ περισσότερο, δεδομένου ότι δεν υπήρχε τίποτα κλινικά ιδιαίτερο σε αυτούς τους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ποιοι είναι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.