Λύκος: Tο αυτοάνοσο νόσημα που «προτιμά»… τις γυναίκες- Ποια είναι τα συμπτώματα

Λύκος: Tο αυτοάνοσο νόσημα που «προτιμά»… τις γυναίκες- Ποια είναι τα συμπτώματα

O Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (Σ.Ε.Λ) δεν γνωρίζει σύνορα. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, το οποίο προσβάλλει ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων, του φύλου και της ηλικίας.

Ο Σ.Ε.Λ. προσβάλλει άνδρες και γυναίκες, με τις ηλικίες υψηλού κινδύνου να είναι 15-45 ετών και τη συχνότητα στις γυναίκες να είναι εννεαπλάσια απ’ ότι στους άνδρες.

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (Σ.Ε.Λ) ή «Λύκος» όπως κοινώς αποκαλείται, είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου υπερενεργοποιείται.

Παράγονται αντισώματα και μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, π.χ. αρθρώσεις, νεφρούς, καρδιά, πνεύμονες, με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε στιγμή, συχνά δε με απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να αλλάξουν ριζικά τη ζωή του νοσούντα.

Ο «Λύκος» δεν είναι κληρονομική ούτε μεταδοτική νόσος, ενώ για την αντιμετώπισή του σημείο-κλειδί είναι η έγκαιρη διάγνωση η οποία γίνεται κυρίως από το ρευματολόγο.

Ποια ειναι τα συμπτώματα

Κόπωση, αίσθημα κακουχίας, δερματικά εξανθήματα, π.χ. η «πεταλούδα», δηλαδή το εξάνθημα στα μάγουλα και τη μύτη, απώλεια μαλλιών αλλά και πιο ανησυχητικά, όπως η πλευρίτιδα, η νεφρική νόσος, η φλεγμονή του εγκεφάλου, θρομβώσεις σε φλέβες ή αρτηρίες είναι μερικά από τα βασικά συμπτώματα της νόσου.

Η αντιμετώπιση της νόσου χρήζει πολλές φορές γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (νεφρολόγο, αιματολόγο, πνευμονολόγο κ.λπ.), ενώ η θεραπεία εξαρτάται από το όργανο που πάσχει και εξατομικεύεται, βασίζεται δε στη χρήση ποικίλων φαρμάκων (κορτικοστεροειδών, ανθελονοσιακών, ανοσοκατασταλτικών και αντιπηκτικών).

Τελευταία εγκρίθηκε και ένα νέο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο μετριάζει τις εξάρσεις της ασθένειας και τη φλεγμονή των μυών και σε μικρότερο βαθμό μπορεί να αποτρέψει τις οργανικές βλάβες. ΤοFDA εκτιμά ότι το φάρμακο θα βοηθήσει μόλις 1 στους 11 νοσούντες στους οποίους χορηγείται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, η αποτελεσματικότητά του είναι αμφίβολη στους νοσούντες της μαύρης φυλής, οι οποίοι πλήττονται από ΣΕΛ σε δυσανάλογα υψηλά ποσοστά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.