ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τροφική αλλεργία- δηλητηρίαση: Πόσοι έχουν πρόβλημα- Δείτε τα συμπτώματα!

Τροφική αλλεργία- δηλητηρίαση: Πόσοι έχουν πρόβλημα- Δείτε τα συμπτώματα!

Όλοι αναρωτιούνται αν έχουν αλλεργία σε κάποια τροφή, αλλά πόσο συνηθισμένες είναι τελικά τέτοιου είδους αλλεργίες στον πληθυσμό;

Η τροφική αλλεργία είναι κάτι που εκδηλώνεται περίπου σε έναν άνθρωπο στους 27 ή ποσοστό 3,6% στο σύνολο του πληθυσμού και η συχνότερη διατροφική αλλεργία αφορά τα οστρακοειδή, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, με επικεφαλής τη δρα Λι Τσου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αλλεργιολογίας και κλινικής ανοσολογίας “Journal of Allergy and Clinical Immunology”, ανέλυσαν ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία για πάνω από 2,7 εκατομμύρια ασθενείς, από τους οποίους περίπου 97.500 είχαν μία ή περισσότερες διαπιστωμένες διατροφικές αλλεργίες ή έλλειψη ανοχής σε κάποια τροφή.

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι διατροφικές αλλεργίες αυξάνονται διαχρονικά, ενώ δείχνει ότι περισσότερο επηρεάζονται οι γυναίκες (4,2% του πληθυσμού) σε σχέση με τους άνδρες (2,9%).

H συχνότερη αλλεργία αφορά τα οστρακοειδή (σχεδόν στο 1% του πληθυσμού) και ακολουθούν τα φρούτα-λαχανικά (0,7%), τα γαλακτοκομικά (0,5%) και τα φιστίκια (επίσης 0,5%).

Οι σωματικές αλλεργικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν τις καντήλες, την αναφυλαξία, τη δύσπνοια, τη φαγούρα, το πρήξιμο κ.α. Η μελέτη επισημαίνει ακόμη ότι καταγράφεται μεγάλη έλλειψη αλλεργιολόγων/ανοσολόγων που θα μπορέσουν να αξιολογήσουν τις τυχόν αλλεργίες και να καθοδηγήσουν τη θεραπεία των ασθενών.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τροφική δηλητηρίαση ή τροφική αλλεργία; Σε τι διαφέρουν για να ξέρετε τι να κάνετε

Όταν οι άνθρωποι έχουν μια δυσάρεστη σωματική αντίδραση σε κάτι που έφαγαν θεωρούν οτι δεν είναι τροφική δηλητηρίαση και πως απλά έχουν αλλεργία σε κάποια τροφή. Στην πραγματικότητα μόνο το 3% των ενηλίκων και 6% -8% των παιδιών πάσχουν από πραγματική τροφική αλλεργία. Δηλαδή από αναπάντεχη και μη φυσιολογική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού εναντίον μιας τροφής.

Τροφική αλλεργία

Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας συμβαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά έως μία ώρα από την κατανάλωση τροφής. Μπορεί αρχικά να εκδηλώνεται ως φαγούρα στο στόμα και δυσκολία στην κατάποση και την αναπνοή.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της πέψης στο στομάχι και τα έντερα, εμφανίζονται ναυτία, έμετος, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Καθώς το αλλεργιογόνο εισέρχεται στη κυκλοφορία του αίματος φτάνει στο δέρμα και στους αεραγωγούς προκαλώντας εξάνθημα και άσθμα αντίστοιχα.

Καθώς το αλλεργιογόνο κυκλοφορεί στον οργανισμό μέσω των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να παρατηρηθεί ζάλη, αδυναμία και αναφυλαξία. Αναφυλαξία είναι η απότομη πτώση της πίεσης και μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας είναι αυτά που πολλές φορές συγχέονται με τα συμπτώματα άλλων διαταραχών. Έτσι πηγαίνοντας ένας ασθενής στο γιατρό λέγοντας οτι έχει αλλεργία σε κάποια τροφή ο γιατρός πρέπει να εξετάσει μία σειρά από άλλες πιθανές αιτίες και διαγνώσεις.

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορούν να μιμηθούν την τροφική αλλεργία και είναι κρίσιμο να διακρίνουμε την πραγματική τροφική αλλεργία από άλλες μη φυσιολογικές αντιδράσεις σε τρόφιμα.

Τροφική δηλητηρίαση

Για παράδειγμα η τροφική δηλητηρίαση συχνά συγχέεται επειδή εμφανίζεται με κοιλιακό άλγος, διαρροϊκές κενώσεις και εμετούς. Η δυσανεξία στη λακτόζη, δηλαδή η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει την λακτόζη (που βρίσκεται στο γάλα) επηρεάζει 1 στους 10 ανθρώπους.

Τα συμπτώματα της διαταραχής περιλαμβάνουν διάρροια, φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά. Στην κοιλιοκάκη (ή δυσανεξία στη γλουτένη) η γλουτένη των τροφίμων οδηγεί σε καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει τη σωστή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό.

Έτσι εμφανίζονται διάρροια, κράμπες του εντέρου και φούσκωμα.

Αρκετές παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος εμφανίζονται με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετός, διάρροια και κοιλιακό πόνο, οι οποίες μερικές φορές προκαλούνται από τις τροφές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ως εκ τούτου μπορεί να μοιάζουν με τροφική αλλεργία, όπως για παράδειγμα το πεπτικό έλκος, οι πέτρες στη χολή, η δυσπεψία και η νόσος Crohn.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.