Τέσσερις νέες έρευνες επιβεβαιώνουν πως η σωστή και συγκεκριμένα η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προστατέψει την υγεία του εγκεφάλου μας όσο μεγαλώνουμε.

Πιο συγκεκριμένα, ένας συνδυασμός της μεσογειακής διατροφής και μιας διατροφής που προστατεύει από την υπέρταση, που οι ερευνητές ονόμασαν «MIND», φαίνεται πως ρίχνει έως και 35% το ποσοστό του κινδύνου της άνοιας στα μεγαλύτερα ηλικιακά άτομα.

Αυτό το «υβρίδιο» διατροφών αρχικά σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στην καλή υγεία της καρδιάς. Όπως άλλωστε τόνισε ο Dean Hartley, διευθυντής των επιστημονικών πρωτοβουλιών για την Ένωση Αλτσχάιμερ: «Πάντοτε λέγαμε ότι μια υγιής καρδιά συνεπάγεται υγιή εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί το 20% της καρδιακής παραγωγής για να λάβει οξυγόνο και γλυκόζη. Αν δεν υπάρχει σωστή λειτουργία της καρδιάς, αυτό στερεί από τον εγκέφαλο πολλά πράγματα που χρειάζεται για να διατηρήσει τη φυσιολογική λειτουργία του».

Ακόμα, η διατροφή αυτή προστατεύει τα αγγεία της καρδιάς και κατ’ επέκταση και τα αγγεία του εγκεφάλου, καθώς μειώνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικά επεισόδια ή άλλα προβλήματα υγείας που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η «MIND» είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, πουλερικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και ξηρούς καρπούς. Παράλληλα, απαιτείται η μείωση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ζάχαρης και αλατιού. Σύμφωνα με τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, απαιτείται ακόμα η αντικατάσταση του βουτύρου με ελαιόλαδο και η χρήση βοτάνων για τη νοστιμιά των φαγητών αντί για αλάτι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, η σωστή διατροφή δεν μπορεί να είναι ο μόνος λόγος προστασίας από τον κίνδυνο της άνοιας. Όπως υποστήριξε ο Hayden: «Κάποιος που ακολουθεί μια πραγματικά υγιεινή διατροφή, τότε πιθανότατα φροντίζει τον εαυτό του και με άλλους τρόπους».