ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Αυτό το φάρμακο μπορεί να επιβραδύνει τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον

Αυτό το φάρμακο μπορεί να επιβραδύνει τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον

Η νευροεκφυλιστική νόσος του Πάρκινσον προκαλεί τρέμουλο, μεταβολές στην ομιλία και άκαμπτους μύες, ωστόσο τα συμπτώματα θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν από ένα ήδη διαθέσιμο αντικαταθλιπτικό φάρμακο.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι πρόσφατη έρευνά τους έδειξε πως ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου του Πάρκινσον.

Συγκεκριμένα, ένα φάρμακο με την ονομασία nortriptyline μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη μη φυσιολογικών πρωτεϊνών, που μπορούν να δημιουργηθούν στον εγκέφαλο.

Το φάρμακο χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και πάνω από 50 χρόνια κυρίως για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του νευρικού πόνου. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να έχει και ένα νέο σκοπό στην καταπολέμηση του Πάρκινσον.

“Η κατάθλιψη είναι μια πολύ συχνή κατάσταση που συνδέεται με τη νόσο του Parkinson, οπότε μας ενδιαφέρει το αν ένα αντικαταθλιπτικό μπορεί να τροποποιήσει τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η νόσος”, δήλωσε ο Tim Collier, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurobiology of Disease.

Οι επιστήμονες εξέτασαν αν οι ασθενείς που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά έπρεπε να ακολουθήσουν την τυπική θεραπεία του Πάρκινσον αργότερα σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν αντικαταθλιπτικά.

Στους πάσχοντες από Parkinson συχνά συνιστάται μια θεραπεία που ονομάζεται λεβοντόπα (levodopa). Αυτή αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, η οποία είναι μια φυσική χημική ουσία στο σώμα που στέλνει σήματα σε άλλα νευρικά κύτταρα. Το Πάρκινσον μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση των επιπέδων ντοπαμίνης.

“Βρήκαμε ότι εκείνοι οι ασθενείς που έπαιρναν μια συγκεκριμένη κατηγορία αντικαταθλιπτικών, που ονομάζονταν τρικυκλικά (tricyclics), δεν χρειάζονταν τη θεραπεία με λεβοντόπα μέχρι πολύ αργότερα σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιρναν αυτό το είδος αντικαταθλιπτικών φαρμάκων”, δήλωσε ο Collier.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν -σε πειράματα σε αρουραίους- ότι τα εν λόγω αντικαταθλιπτικά μειώνουν την ποσότητα των ανώμαλων πρωτεϊνών που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο.

Μια πρωτεΐνη -που ονομάζεται άλφα-συνουκλεΐνη (alpha-synuclein)- μπορεί να προκαλέσει το θάνατο των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, όταν βρίσκεται σε ομαδοποιημένη κατάσταση (δηλαδή όταν σχηματίζει θρόμβους πρωτεΐνης).

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρωτεΐνες αυτές συσσωρεύονται και σχηματίζουν θρόμβους θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν άλλα φάρμακα για τη νόσο του Parkinson.

“Αυτό που αποδείξαμε ουσιαστικά είναι ότι ένα ήδη εγκριθέν φάρμακο που έχει μελετηθεί εδώ και 50 χρόνια και είναι σχετικά καλά ανεκτό θα μπορούσε να είναι μια πολύ απλούστερη προσέγγιση για τη θεραπεία της ίδιας της νόσου και όχι μόνο των συμπτωμάτων της”, πρόσθεσε ο Collier.

Στο μέλλον ελπίζουν να δοκιμάσουν το αντικαταθλιπτικό φάρμακο σε κλινική δοκιμή στον άνθρωπο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

iatropedia.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.