Τι συμβαίνει στο φαγητό όταν το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων

Τι συμβαίνει στο φαγητό όταν το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων

Κατά καιρούς πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ασχοληθεί με το αν ο φούρνος μικροκυμάτων επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά που έχουν τα τρόφιμα, αλλά οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι
τα τρόφιμα που έχουν περάσει από τον φούρνο μικροκυμάτων μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι πιο θρεπτικά από όσο νομίζετε.

«Γενικά, το ζέσταμα στον φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφει πολύ λιγότερα συστατικά απ αυτά που καταστρέφονται κατά το βράσιμο ή το τηγάνισμα», αναφέρει ο Δρ. Guy Crosby, καθηγητής διατροφολογίας στο Χάρβαρντ. Πρόκειται για μία στεγνή μέθοδο, η οποία λόγω ότι είναι πολύ γρήγορη, δεν αφήνει περιθώριο στα θρεπτικά στοιχεία να έρθουν σε μεγάλη επαφή με τη ζέστη.

Είτε με φούρνο μικροκυμάτων, είτε με κάποιον άλλο τρόπο, όταν μαγειρεύετε το φαγητό μπορεί να χάσει κάποια από τα θρεπτικά στοιχεία που είναι ευαίσθητα στη ζέστη, όπως η βιταμίνη Β και C. Από την άλλη, υπάρχουν άλλα συστατικά που ενισχύονται όταν έρθουν σε επαφή με τη ζέστη, όπως για παράδειγμα το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που περιέχουν οι ντομάτες κ κάποια άλλα λαχανικά όπως τα επίπεδα της βήτα-καροτίνης στα καρότα.

«Οποιαδήποτε μέθοδος που ζεσταίνει το φαγητό (φούρνος μικροκυμάτων, βράσιμο, τηγάνισμα κ.λπ.) μειώνει τα επίπεδα των βιταμινών που είναι ευαίσθητες στη ζέστη, ενώ το τί συμβαίνει σε κάθε βιταμίνη εξαρτάται από τον χρόνο και τη θερμοκρασία», αναφέρει ο Δρ. Don Schaffner από το Πανεπιστήμιο Rutgers. Ενώ, αναφέρει ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσει το φαγητό τα θρεπτικά του συστατικά είναι να το κόψετε σε μεγάλα κομμάτια, να το ψήσετε γρήγορα και να το σερβίρετε σχεδόν αμέσως.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσο για την καλύτερη μέθοδο ψησίματος, ο Δρ. Ashim Datta, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell, αναφέρει ότι δεν υπάρχει χρυσός κανόνας. «Εξαρτάται από το φαγητό, από την μέθοδο και από τον τρόπο. Οι γενικές αρχές είναι ότι αν βράζετε σε νερό πολλά από τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να «διαφύγουν». Αν ζεσταίνετε σε φούρνο μικροκυμάτων χωρίς νερό, επειδή πρόκειται για μία γρήγορη διαδικασία, δεν καταστρέφονται τόσα πολλά συστατικά, αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχει κάποιο γενικό συμπέρασμα», καταλήγει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.