Ροδιόλα: Το φυτό που θεραπεύει την κατάθλιψη

Ροδιόλα: Το φυτό που θεραπεύει την κατάθλιψη

Το φυτό ροδιόλα (Rhodiola rosea) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ως φάρμακο για πολλά από κατοίκους στη Ρωσία, στην Ανατολική Ευρώπη, τις Σκανδιναβικές χώρες και την Ασία. Πιο πρόσφατα έχει διαδοθεί και στις δυτικές χώρες.

Το ροδιόλα που ονομάζεται και “χρυσή ρίζα” έχει τη φήμη ότι δίνει ενέργεια, καταπολεμά την κούραση, την κατάθλιψη και τις μολύνσεις.

Αμερικανοί ερευνητές επιβεβαιώσουν σε μελέτη τους η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Phytomedicine ότι το ροδιόλα μπορεί να έχει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της σοβαρής κατάθλιψης, περίπου ανάλογα με αυτά του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου Zoloft παρουσιάζονται λιγότερες παρενέργειες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ροδιόλα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα φυσικό φάρμακο για τους ασθενείς με κατάθλιψη και να βοηθήσει στη θεραπεία τους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη για το ροδιόλα. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει διάφορες έρευνες από Ρώσους και Αμερικανούς επιστήμονες οι οποίες όμως αφορούσαν πειραματόζωα.

Η τρέχουσα μελέτη έγινε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Τζουν Μάο και προσφέρει την πρώτη ισχυρή ένδειξη για τα θετικά αποτελέσματα του ραντιόλα στην θεραπεία της κατάθλιψης.

Ρoδιόλα έναντι Zoloft
Στη μελέτη συμμετείχαν 57 άτομα που είχαν διαγνωστεί με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή γνωστή και ως κλινική κατάθλιψη (είχαν εκδηλώσει τουλάχιστον δύο μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια).

Οι συμμετέχοντες λάμβαναν επί 12 εβδομάδες είτε ένα εκχύλισμα 340 mg από το φυτό ροδιόλα, είτε σερτραλίνη (τη δραστική ουσία του Zoloft) είτε placebo, σε μια διπλά τυχαιοποιημένη μελέτη (ούτε οι ασθενείς ούτε οι ερευνητές γνώριζαν ποια άτομα λάμβαναν τις ουσίες).

Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε η σερτραλίνη ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους ως τη 12η εβδομάδα θεραπείας σε σχέση με το ροδιόλα, αλλά η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Σε σχέση με τα άτομα που λάμβαναν το ψευδοφάρμακο, τα άτομα που λάμβαναν σερτραλίνη είχαν 1,9 φορές περισσότερες πιθανότητες βελτίωσης, ενώ τα άτομα που λάμβαναν ροδιόλα είχαν 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες βελτίωσης.

Όμως η ομάδα του Zoloft είχε διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσει παρενέργειες (κυρίως ναυτία και σεξουαλική δυσλειτουργία) από την ομάδα του ροδιόλα (63% έναντι 30% αντίστοιχα από κάθε ομάδα ανέφεραν παρενέργειες).

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν πως το ροδιολα, αν και ήταν ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό από τη σερτραλίνη, μπορεί να αποτελέσει μια καλύτερη θεραπεία για τις ήπιες ως μέτριες μορφές κατάθλιψης, καθώς έχει λιγότερες παρενέργειες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά αλλά υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με βότανα ίσως έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη και δεν μπορούν να ανεχθούν τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά χάπια λόγω των παρενεργειών τους», είπε ο Μάο. «Θα χρειαστούν πάντως μεγαλύτερες μελέτες για να αξιολογηθούν πλήρως τα οφέλη και οι κίνδυνοι του ροδιόλα σε σχέση με τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά χάπια».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.