ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Οι δείκτες λέιζερ μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα μάτια και το δέρμα

Οι δείκτες λέιζερ μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα μάτια και το δέρμα

Την προσοχή των καταναλωτών στους δείκτες λέιζερ, οι οποίοι αν δεν πληρούν τις προδιαγραφές μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στην όραση ή προσωρινές στο δέρμα εφιστά η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές δεν πρέπει να στρέφουν την ακτίνα λέιζερ στα μάτια ή το πρόσωπο άλλων ή στον εαυτό τους, ούτε να κοιτούν απευθείας την ακτίνα ή την αντανάκλασή της.

Τα προϊόντα λέιζερ κυκλοφορούν στην αγορά ως δείκτες (LASER POINTERS) ή σε μορφή gadget (μπρελόκ με λέιζερ, μπρελόκ και φακοί με led και laser, αναπτήρες με laser, τα οποία διατίθενται σε χαμηλές τιμές σε καταστήματα ειδών gadget, σε λαϊκές αγορές, παζάρια, καταστήματα τουριστικών ειδών, περίπτερα, καταστήματα παιχνιδιών, ή και στο ίντερνε).

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας επισημαίνει:

-Τα laser pointers παρότι δεν είναι παιχνίδια, είναι πολύ ελκυστικά και έχουν χρησιμοποιηθεί από παιδιά ως παιχνίδια. Καθίστανται ιδιαίτερα επικίνδυνα όταν χρησιμοποιούνται κατά τρόπο που μπορεί να προκαλέσουν προσωρινές βλάβες στο δέρμα ή και μόνιμες στην όραση. Μπορεί να φαίνονται αβλαβή, δεδομένου ότι συνήθως ενεργοποιούνται με μικρές μπαταρίες λιθίου, αλλά η πραγματικότητα και η εμπειρία έχουν δείξει ότι είναι επικίνδυνα.

– Όσοι δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και εισαγωγή προϊόντων laser, θα πρέπει:

να παρέχουν στους καταναλωτές προϊόντα με «δείκτες λέιζερ» μόνον των κατηγοριών 1, 1Μ, 2 ή 2M, είτε ως ανεξάρτητα προϊόντα, είτε και ως εξαρτήματα άλλων προϊόντων laser gadgets,
τα προϊόντα λέιζερ να πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ EN 60825-1.
– Οι καταναλωτές και ιδιαίτερα οι γονείς καλούνται:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

να αποφεύγουν τα προϊόντα με δείκτες λέιζερ ή gadget με laser τα οποία δεν φέρουν επισήμανση ότι ανήκουν στις κατηγορίες 1, 1Μ, 2 ή 2M,
να αποφεύγουν τα προϊόντα με δείκτες λέιζερ ή gadget με laser όταν η επισήμανσή τους δηλώνει την κατηγορία 3Β, 3R ή κατηγορία ανώτερης αυτών, τα οποία απευθύνονται αυστηρά για άλλες χρήσεις,
να εκπαιδεύουν τα παιδιά να χειρίζονται τα προϊόντα λέιζερ σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, και κυρίως, να μην κατευθύνουν την ακτίνα λέιζερ στο πρόσωπο άλλων ή στον εαυτό τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.