100 χρόνια από την ισπανική γρίπη – Η επόμενη πανδημία μπορεί να προκαλέσει 400 εκατ. θανάτους (φώτο)

100 χρόνια από την ισπανική γρίπη – Η επόμενη πανδημία μπορεί να προκαλέσει 400 εκατ. θανάτους (φώτο)

Μέχρι σήμερα, έναν αιώνα μετά από τη φονική πανδημία της ισπανικής γρίπης, δεν έχει βρεθεί κάτι που να εμποδίσει τον ιό να ξαναγίνει φονικός, προειδοποιούν ειδικοί.

Ο ιός της γρίπης είναι «ασταθής», πράγματα που σημαίνει ότι αλλάζει κάθε χρόνο και το μόνο που θα χρειαζόταν θα ήταν μια μεγάλη μετάλλαξη για να φέρει τον όλεθρο στον πλανήτη.

Και σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τον ιολόγο του Πανεπιστημίου Nottingham Trent, Ρόμπερτ Ντίνκγουολ, η σύγχρονη Ιατρική δεν θα μπορούσε να μας προσφέρει επαρκή προστασία. «Ίσως υπάρχουν λόγοι να πιστεύει κανείς ότι η πανδημία του 1918 ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει μια γρίπη, αλλά δεν υπάρχει απολύτως καμία εγγύηση ότι δεν θα εξαπλωθεί ξανά σε μια τέτοια κλίμακα.

Η σύγχρονη Ιατρική δεν θα μπορούσε να μειώσει αποτελεσματικά τον αριθμό των θυμάτων μιας πανδημίας παρόμοιας με εκείνη του 1918. Ο ιός της γρίπης είναι πολύ ασταθής, άρα αλλάζει λίγο από τη μια χρονιά στην άλλη, γι’ αυτό και το εμβόλιο πρέπει να τροποποιείται κάθε χρόνο. Αλλά μια στο τόσο συμβαίνει μια πραγματικά μεγάλη αλλαγή, όπως το 1918, και δεν υπάρχει αντίσταση στον πληθυσμό γιατί κανείς δεν έχει δει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν κι αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πέθαναν τότε τόσοι άνθρωποι», δήλωσε στην εφημερίδα Sun.

Όπως επεσήμανε ο Βρετανός καθηγητής, για να γίνει μια πανδημία θα πρέπει να συμβεί μια δραματική αλλαγή στον ιό της γρίπης, κάτι που μπορεί να συμβεί κάθε είκοσι με σαράντα χρόνια.

Η τελευταία πανδημία σημειώθηκε το 2009-2010 με τη γρίπη των χοίρων στο Μεξικό, ενώ η ισπανική γρίπη του 1918 προκάλεσε το θάνατο έως και εκατό εκατομμυρίων ανθρώπων, επηρεάζοντας τότε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης.

«Σε τάξη μεγέθους θα ήταν περίπου 400 εκατομμύρια σήμερα. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για ανεπτυγμένες χώρες. Ο κίνδυνος πανδημίας θεωρείται υπ’ αριθμόν ένα από την κυβέρνηση. Ναι, υπάρχει η τρομοκρατία, κυκλώνες, φυσικές καταστροφές, αλλά η μεγάλη ανησυχία παραμένει “τι θα συνέβαινε αν μια νέα μολυσματική ασθένεια έπληττε τον πληθυσμό», είπε.

Από την πλευρά του ο δρ Τζόναθαν Κουίκ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας, επεσήμανε ότι ο ιός της γρίπης είναι «ο πιο διαβολικός, ταχύτερα αναπτυσσόμενος και δυσκολότερο να ελεγχθεί ιογενής δολοφόνος που γνώρισε η ανθρωπότητα». Και προειδοποίησε για τον κίνδυνο λοιμού, κατάρρευσης των ενεργειακών συστημάτων και κλυδωνισμού της παγκόσμιας οικονομίας σε περίπτωση μιας νέας πανδημίας γρίπης.

«Ο πιθανότερος ένοχος θα είναι μια νέα, άνευ προηγουμένου φονική μετάλλαξη του ιού της γρίπης. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν και θα μπορούσε να συμβεί αύριο», τόνισε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.