ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Έρευνα: H σταθερότητα στον ύπνο βοηθάει στην καλή υγεία γενικά

Έρευνα: H σταθερότητα στον ύπνο βοηθάει στην καλή υγεία γενικά

Μια νέα μελέτη έρχεται να δείξει ότι το σταθερό πρόγραμμα ύπνου, είναι σημαντικό για την καρδιακή και μεταβολική υγεία των ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Duke αφού ανέλυσε στοιχεία για 1.978 ηλικιωμένους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όσοι είχαν άστατο πρόγραμμα ύπνου, είχαν μεγαλύτερο σωματικό βάρος, υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλότερη αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο εντός δέκα ετών, συγκριτικά με εκείνους που κοιμόντουσαν και ξυπνούσαν σταθερές ώρες καθημερινά.

Όσοι είχαν άστατο πρόγραμμα ύπνου ήταν πιθανότερο να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, παράγοντες που συντελούν σε επιδείνωση της καρδιακής υγείας.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν φορέσει συσκευές παρακολούθησης του ύπνου τους και η ηλικία τους κυμαινόταν από 54 έως 93 ετών, ενώ είχαν εξαιρεθεί όσοι είχαν διαταραχές ύπνου, όπως η άπνοια ύπνου.

Οι επιστήμονες είχαν καταγράψει τη διάρκεια ύπνου κάθε ατόμου και αν κάποιος προτιμούσε να ξυπνά νωρίς ή αργά το πρωί. Τα άτομα με υπέρταση έτειναν να κοιμούνται περισσότερες ώρες ενώ τα παχύσαρκα άτομα έτειναν να μένουν ξύπνια μέχρι αργά.

Αλλά και πάλι το πρόγραμμα ύπνου ήταν ο καλύτερος τρόπος πρόβλεψης του καρδιομεταβολικού κινδύνου που αντιμετώπιζε κάποιος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσοι είχαν άστατο πρόγραμμα ύπνου, όπως ήταν αναμενόμενο, βίωναν περισσότερη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και ήταν λιγότερο δραστήριοι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.