ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ήρθε στην Ελλάδα το νέο εμβόλιο για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας από την οροομάδα Β

Ήρθε στην Ελλάδα το νέο εμβόλιο για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας από την οροομάδα Β

Μετά τις Η.Π.Α, την Αυστραλία και άλλες 15 Ευρωπαϊκές Χώρες κυκλοφόρησε και στη χώρα μας το νέο εμβόλιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας από την οροομάδα Β.

Το εμβόλιο αυτό ενδείκνυται για χρήση, σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες (10 ετών και άνω), μια ομάδα που βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο για το νόσημα. Οι γονείς που έχουν παιδιά στην εφηβεία, αλλά και οι νεαροί ενήλικες πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους σχετικά με το νόσημα και τους τρόπους πρόληψης από αυτό.

Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οροομάδας Β.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οροομάδας Β, παρόλο που δεν είναι τόσο συχνή, είναι απρόβλεπτη. Μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα ενώ υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να οδηγήσει σε θάνατο ή μακροχρόνια αναπηρία τον ασθενή, γεγονός που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού ως μέτρου πρόληψης.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οφείλεται στον μηνιγγιτιδόκοκκο, ένα βακτήριο το οποίο εισέρχεται στον οργανισμό δια μέσου του ανώτερου αναπνευστικού και μπορεί ξαφνικά να προκαλέσει μηνιγγίτιδα (λοίμωξη του περιβλήματος του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού) ή σηψαιμία (λοίμωξη του αίματος).

Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου ενδέχεται να παρερμηνευτούν ως συμπτώματα γρίπης όμως, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο εντός 24 ωρών. Από αυτούς που επιβιώνουν, ένας στους πέντε εμφανίζουν σημαντικές σωματικές και νοητικές αναπηρίες, όπως νευρολογικά προβλήματα, απώλεια ακοής ακόμα και ακρωτηριασμό. Στη χώρα μας τα περισσότερα κρούσματα συμβαίνουν σε βρέφη και μικρά παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών, αλλά μεγάλος αριθμός κρουσμάτων (περίπου 1 στα 3) αφορά εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ηλικίας 10-24 ετών. Η συχνότερη οροομάδα είναι η οροομάδα Β (πάνω από 70% των κρουσμάτων).

Γιατί οι έφηβοι κινδυνεύουν από το νόσημα;

Κοινές καθημερινές συμπεριφορές των εφήβων τους καθιστούν σε υψηλό κίνδυνο για τη μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου. Οι συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν τις ομαδικές συνθήκες διαβίωσης, το φιλί, τον συγχρωτισμό και τη χρήση κοινών αντικειμένων εστίασης. Τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν αυτό τον κίνδυνο, με μελέτη να έχει δημοσιευτεί στο Lancet να δείχνει ότι η φορεία του νοσήματος έχει αρχίσει να αυξάνεται από την ηλικία των 10 ετών με αποτέλεσμα στην ηλικία των 19 ετών 1 στα 4 άτομα να είναι φορέας του βακτηρίου.

Ειδικότερα για τους εφήβους πέρα των παραπάνω επιπλοκών και της υψηλής θνητότητας, το νόσημα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καθημερινότητα τους. Πρόσφατη μελέτη σε αυτή την ηλικία έδειξε πώς φαινομενικά υγιείς έφηβοι που επιβίωσαν από το νόσημα, παρουσίαζαν μεγαλύτερα ποσοστά κούρασης, είχαν χαμηλότερη ποιότητα ζωής και χειρότερες επιδώσεις στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο σε σχέση με τους συνομήλικους τους.

Για τους παραπάνω λόγους, πολλά είναι πλέον και τα πανεπιστήμια (κυρίως σε Αγγλία και Η.Π.Α) που έχουν εισαγάγει τον εμβολιασμό ενάντια στον μηνιγγιτιδόκοκκο ως υποχρεωτικό μέτρο πρόληψης .

Η ανάπτυξη ενός εμβολίου έναντι της οροομάδας Β, με δυνατότητα παγκόσμιας κάλυψης, δεν ήταν μέχρι πρόσφατα τεχνικά εφικτή, λόγω της πολυπλοκότητας της συγκεκριμένης οροομάδας. Το νέο εμβόλιο λοιπόν είναι προϊόν επένδυσης στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, και προσφέρει την ευρύτερη δυνατή προστασία.

Το νέο εμβόλιο κυκλοφορεί από το 2014 στις ΗΠΑ όπου έχει χρησιμοποιηθεί σε μαζικό εμβολιασμό μετά από επιδημίες του νοσήματος σε κολλέγια. Επιπλέον, στις ΗΠΑ συστήνεται για καθολικό εμβολισμό όλων των ατόμων ηλικίας 16-23 ετών (σύσταση τύπου Β).

Από τον Μάιο του 2017 το εμβόλιο πήρε έγκριση και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, για ηλικίες 10 ετών και άνω και ήδη κυκλοφορεί σε 16 Ευρωπαϊκές χώρες και την Αυστραλία. Στη χώρα μας κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2018. Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί πάνω από 2.000.000 δόσεις παγκοσμίως.

Είναι ένα απόλυτα ασφαλές εμβόλιο δοκιμασμένο σε 11 κλινικές μελέτες και μπορεί να συγχωρηθεί και με τα υπόλοιπα εμβόλια της εφηβείας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προς το παρόν, τα εμβόλια ενάντια στον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β αποζημιώνονται από τη δική μας Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μόνο για ομάδες υψηλού κινδύνου με ελλείμματα στο ανοσολογικό σύστημα για λόγους πρωτίστως εξοικονόμησης πόρων για τη Δημόσια Υγεία και σπανιότητας της νόσου. Αλλά η λέξη «χαμηλός» ή «σπάνιος» είναι απόλυτα σχετικός όταν αφορά τη δική μας ζωή ή των αγαπημένων μας προσώπων, ιδιαίτερα όταν αυτή αφορά ένα νόσημα που μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.