Οι λέξεις που μπορούν να αποκαλύψουν ότι πάσχετε από κατάθλιψη

Οι λέξεις που μπορούν να αποκαλύψουν ότι πάσχετε από κατάθλιψη

Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας γνωστοποιούσε ότι περισσότεροι από 300 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη.

Μάλιστα, μέχρι το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία «λειτουργικής αδυναμίας».

Η κατάθλιψη είναι η δεύτερη συχνότερη ψυχική νόσος μετά τις διαταραχές του άγχους και στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 4,7% του πληθυσμού αντιμετωπίζει τη νόσο.

Η νόσος δεν κάνει διακρίσεις και γι’ αυτό μας αφορά όλους. Το δύσκολο, όμως, όπως και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις είναι να αποδεχτούμε ότι χτύπησε και τη δική μας πόρτα και χρειαζόμαστε βοήθεια.

Ερευνα έδειξε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν συχνά προσωπικές αντωνυμίες, όπως «εγώ» κι «εμένα» μπορούν να νοσήσουν από κατάθλιψη. Παράλληλα, φαίνεται ότι οι λέξεις που δείχνουν άνθρωπο που μπορεί να νοσήσει είναι αυτές που δηλώνουν εχθρότητα ή μοναξιά.

Η μελέτη δείχνει ότι οι υπολογιστές έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν μέσα από τις αναρτήσεις τους στα social media άτομα που στο μέλλον ίσως πάθουν κατάθλιψη. Οι αλγόριθμοι μπορεί να είναι αποτελεσματικότεροι από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων που καταγράφουν τη διάθεσή σου.

«Αυτά που οι άνθρωποι γράφουν διαδίκτυο είναι μια πτυχή της ζωής τους που είναι δύσκολο να εντοπίσουν οι γιατροί και οι ερευνητές. Είναι μια διάσταση που είναι σχετικά ανεκμετάλλευτη σε σύγκριση με τους βιοφυσικούς δείκτες της νόσου», υποστηρίζει επικεφαλής της έρευνας Άντριου Σβαρτς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε ποστ 1.175 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με τη νόσο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο υπολογιστής φάνηκε εξίσου αποτελεσματικός στη διάγνωση της κατάθλιψης ως κλίμακα αυτοαναφοράς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.