ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Τι είναι η μορίνγκα – Γιατί έχει γίνει η πιο διάσημη υπερτροφή;

Τι είναι η μορίνγκα – Γιατί έχει γίνει η πιο διάσημη υπερτροφή;

Το δέντρο μορίνγκα προέρχεται από τους νότιους πρόποδες των Ιμαλαΐων και καλλιεργείται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, όπου τα σποράκια και τα φύλλα του καταναλώνονται ως λαχανικά.

Τα φύλλα του πάλι, όταν αποξηρανθούν και τα κάνουν σκόνη, χρησιμοποιούνται στη φυτική ιατρική, ενώ θεωρείται ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά.

Και μπορεί να μην είναι νέα ανακάλυψη, καθώς το συναντάμε στην παραδοσιακή ιατρική πολλών λαών για εκατοντάδες χρόνια τώρα, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα superfoods, με τους οπαδούς του υγιεινού τρόπου ζωής να το αναζητούν όλο και πιο συχνά.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Phytotherapy Research, ο φλοιός, οι χυμοί, οι ρίζες, τα φύλλα, οι σπόροι και τα άνθη του δέντρου μορίνγκα έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά στη θεραπεία οιδήματος, στομαχικών διαταραχών, νευροεκφυλιστικών ασθενειών, διαβήτη, άσθματος, αρθρίτιδας, επιληψίας, διαταραχών του θυρεοειδούς, αναιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία, καθώς και στην καταπολέμηση βακτηριακών, μυκητιασιακών, ιογενών και παρασιτικών λοιμώξεων.

Παράλληλα, θεωρείται ευεργετικό για το ήπαρ, τα οστά, την καρδιά, τα νεφρά και τα μάτια, ενώ κάνει καλό και στα μαλλιά και στο δέρμα. Υπάρχει άραγε κάτι που δεν θεραπεύει;

Το μεγάλο πλεονέκτημα των φύλλων moringa, είναι η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Α (σε μεγαλύτερη συγκέντρωση από τα καρότα), ασβέστιο (περισσότερο από το γάλα), σίδηρο (σε μεγαλύτερη συγκέντρωση από το σπανάκι), βιταμίνη C (περισσότερη από τα πορτοκάλια) και κάλιο (περισσότερο από τις μπανάνες). Επιπλέον, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Μάλιστα, η περιεκτικότητα τους αυξάνεται όταν τα φύλλα αποξηραίνονται.

Όσο για τη γεύση του, σύμφωνα με όσους το έχουν δοκιμάσει, παραπέμπει σε σπανάκι ή πράσινο τσάι matcha -μοιάζουν άλλωστε και στο χρώμα- και μπορείτε να το απολαύσετε ανακατεμένο σε smoothies, σαλάτες ή φαγητά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

info
Μπορείτε να βρείτε σκόνη μορίνγκα σε καταστήματα με βιολογικές και υγιεινές τροφές και σε αντίστοιχα e-shops.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.