Επισκόπηση ερευνών: Γιατί τα κακοποιημένα παιδιά εμφανίζουν μεγαλύτερη τάση προς αυτοκτονία στην ενήλικη ζωή τους

Επισκόπηση ερευνών: Γιατί τα κακοποιημένα παιδιά εμφανίζουν μεγαλύτερη τάση προς αυτοκτονία στην ενήλικη ζωή τους

Τα παιδιά που βιώνουν σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση ή ακόμη και παραμέληση είναι τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές πιο πιθανό να επιχειρήσουν μια αυτοκτονία στη μετέπειτα ζωή τους, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη επισκόπηση ερευνών που διεξήχθη για το θέμα αυτό.

Πρόκειται για μια μετα-ανάλυση 68 μελετών που έγινε από ψυχολόγους στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και στο πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας και η οποία αποκάλυψε ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας ήταν τρεις φορές πιο πιθανό για τα άτομα που έζησαν σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία.

Επίσης, δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες είχαν τα άτομα που έχουν υποστεί σωματική κακοποίηση σε παιδική ηλικία ενώ, δυόμισι φορές πιο πιθανό ήταν για άτομα που είχαν υποστεί συναισθηματική κακοποίηση ή παραμέληση όταν ήταν παιδιά.

Ακόμη, όπως καταγράφει η έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Psychological Medicine» διαπιστώθηκε ότι, τα παιδιά που έζησαν πολλαπλή κακοποίηση έχουν μέχρι και πέντε φορές υψηλότερο κίνδυνο να προσπαθήσουν να αυτοκτονήσουν.

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει οι άνθρωποι που υπέστησαν κακοποίηση όταν ήταν παιδιά καθώς μεγαλώνουν, ο κίνδυνος απόπειρας αυτοκτονίας αυξάνεται.

Οι επιστήμονες ανέφεραν επίσης, ότι τα άτομα αυτά που δεν ζητούν βοήθεια από κλινικούς γιατρούς ψυχικής υγείας, είναι αυτά που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου.

Οι εξήντα οκτώ μελέτες διεξήχθησαν σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβάνοντας περίπου 262 χιλιάδες ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι εκτέθηκαν σε παιδική κακοποίηση και παραμέληση.

Όπως είπε η Δρ Μαρία Παναγιώτη, από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, επικεφαλής της έρευνας για την ασφάλεια των ασθενών στο NIHR Greater Manchester, περίπου ένας στους τρεις ενήλικες έχει βιώσει κακοποίηση στην παιδική του ηλικία.

Αυτή η μελέτη όπως τόνισε, δίνει τους επιστήμονες τα απαραίτητα στοιχεία, ότι η κακοποίηση και η παραμέληση κατά την παιδική ηλικία σχετίζονται με την αυξημένη πιθανότητα να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας τα άτομα αυτά ως ενήλικες. Και αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγειονομική περίθαλψη.

Μελέτες που έχουν γίνει επί του θέματος στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δείξει ότι το οικονομικό βάρος της παιδικής κακοποίησης υπολογίζεται σε περίπου 124 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η τρέχουσα θεραπεία για άτομα με αυτοκτονική συμπεριφορά συνήθως επικεντρώνεται στην Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι οι άνθρωποι θα αναζητήσουν βοήθεια οι ίδιοι.

Αυτή η έρευνα όμως διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δεν είναι υπό τη φροντίδα των κλινικών ιατρών βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο.

Για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε η Δρ. Παναγιώτη, είναι απαραίτητη μια νέα προσέγγιση για τον εντοπισμό αυτών των ανθρώπων έτσι ώστε οι επιστήμονες να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην αποτελεσματική παρέμβαση της κοινότητας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Δρ Ιωάννης Αγγελάκης από το πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας επεσήμανε ότι τα ευρήματα αυτά, όχι μόνο έδωσαν μια σαφή εικόνα της σχέσης μεταξύ κακοποίησης ή αμέλειας στην παιδική ηλικία και των μετέπειτα προσπαθειών αυτοκτονίας στην ενήλικη ζωή, αλλά επίσης αναγνώρισε ότι οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις πρέπει να λάβουν μια ευρύτερη κοινοτική βάση για να πλησιάσουν σωστά τα άτομα αυτά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.